Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: Despre demisiile în lanț ale judecătorilor sau mici concluzii după prima etapă de pre-vetting


S-a încheiat procedura de pre-vetting pentru judecătorii care au vrut să candideze la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în ciuda regulii noi, care cere să le fie verificate mai întâi averile și interesele. Au trecut cu bine de comisia pre-vetting doar 5, dar 18 au picat testul.

După jumătate de an de documentare, verificări, audieri, întrebări și răspunsuri, după jumătate de an în care cei 23 de judecători și-au numărat și răs-numărat banii, casele și neamurile, și-au declarat și răs-declarat relațiile și afacerile, după toate acestea am aflat că 74% dintre ei s-au chinuit degeaba - nu au putut să-și justifice averile și interesele, cel puțin din punctul de vedere al experților independenți, locali și străini, care formează comisia pre-vetting și s-au ocupat de verificări.

Despre demisiile în lanț ale judecătorilor sau mici concluzii după prima etapă de pre-vetting
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:44 0:00

Este un rezultat așteptat, dar cutremurător în același timp. Nu știm dacă spune ceva despre toți ceilalți în jur de 400 de judecători din sistemul moldovean de justiție, care decid zi de zi sorțile oamenilor.

Dar ne putem întreba ce sugerează acest rezultat pentru continuarea vetting-ului sau evaluării/verificării externe a judecătorilor și procurorilor, un element cheie al reformei justiției puse în operă de guvernarea PAS, ceea ce am și făcut într-un nou episod din „Reporterii” împreună cu Nadejda Coptu, jurnalista Europei Libere specializată în problemele justiției.

Și ne mai întrebăm ceva: De ce își dau demisia în lanț judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ), unii dintre care sunt și membri ai actualului CSM, principalul organ de autoadministrare a puterii judecătorești?

Învățămintele pre-vettingului pentru alții

Aceste demisii, care intră în vigoare din martie și aprilie, amenință să paralizeze atât activitatea CSM (presupunându-se că o componență nouă nu va putea fi aleasă așa ușor), cât și activitatea CSJ, cea mai înaltă instanță de drept comun, care se ocupă de dosarele oamenilor.

Nu știm neapărat răspunsul nici aici. Niciun judecător din cei 16 care și-au depus demisia săptămâna trecută nu a explicat motivul.

Dar în planurile de reformă ale guvernării, după instalarea unui noi CSM și a unui nou Consiliu Superior al Procurorilor, toți judecătorii în frunte cu cei de la Curtea Supremă urmează să fie verificați de comisii de vetting, în fața cărora trebuie să-și justifice averile și interesele.

Dacă demisionează acum, beneficiază de compensații, care pot atinge jumătate de milion de lei, în funcție de vechimea în muncă și de salariul primit. Dacă nu demisionează și trec prin vetting, cine știe. Exemplul celor 18 picați este grăitor.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care povestim prin viu grai pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.

Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG