Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat, pe 7 februarie, că autoritățile pregătesc o lege care va permite verificarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor din diferite instanțe judiciare. Dar, întâi de toate, Ministerul Justiției intenționează să reformeze temeinic Curtea Supremă de Justiție.
Potrivit proiectului publicat pe 7 februarie, evaluarea, care ar urma să fie finalizată în 6 luni, îi vizează pe actualii judecători de la CSJ și pe cei care candidează la funcții în această instanță. Doar judecătorii care vor demisiona în termen de 20 de zile, din momentul intrării în vigoare a legii, vor putea evita verificarea. Tot în acest termen, un judecător își va putea retrage cererea de demisie, în caz că se răzgândește să plece. În cazul în care un judecător își va da demisia după expirarea acestui termen, se va considera că nu a trecut evaluarea, indiferent de motivul plecării. Cei care se vor concedia nu vor putea reveni în sistemul judiciar timp de 7 ani.
Cine și cum va evalua judecătorii
Pentru a verifica judecătorii, CSJ va crea o comisie specială, formată din trei experți naționali și trei internaționali. Candidaturile acestora ar urma să fie aprobate de Parlament. Membrii comisiei vor avea posibilitatea de a exclude pe cineva, cu votul a două treimi din membri.
După 20 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) va trebui să transmită comisiei lista și contactele tuturor judecătorilor CSJ. Judecătorii vor trebui să depună la comisie o declarație privind veniturile pentru ultimii 5 ani și să completeze un chestionar cu privire la modul în care au respectat standardele etice.
La această etapă, schimbul de informații între judecători și comisie va avea loc în formă scrisă. După ce comisia va primi toate datele necesare, candidatul va fi invitat la un interviu public. Dacă judecătorul refuză interviul, ședința va avea loc în lipsa lui.
După finalizarea verificării, comisia va întocmi un raport în care va informa dacă respectivul candidat a trecut testul. În raport vor fi prezentate argumentele pe baza cărora comisia a ajuns la o anumită concluzie. Raportul va fi trimis judecătorului și CSM, care vor decide dacă acceptă decizia comisiei.
CSM poate dispune reexaminarea de către comisie a judecătorului, dacă va identifica circumstanțe ce ar putea duce la trecerea testului de către judecător. În cazul în care CSM este de acord că judecătorul nu a trecut testul, el va fi concediat. După concediere, acesta nu va mai putea lucra timp de 7 ani ca judecător, procuror, avocat, notar sau executor judecătoresc.
De asemenea, judecătorului demis i se va interzice să ocupe o funcție publică de conducere pentru o perioadă de 5 ani. În plus, comisia se poate adresa organelor de drept, dacă va constata că datele care i-au fost furnizate nu sunt adevărate sau indică o încălcare a legii.
Cine poate fi concediat după verificare
Motiv pentru demiterea unui judecător poate fi „încălcarea gravă a normelor etice” sau faptul că există suspiciuni rezonabile de corupție. Un alt argument în favoarea concedierii poate fi suspiciunea întemeiată că judecătorul nu a declarat toate bunurile sau nu a raportat un conflict de interese.
Un judecător sau un candidat pentru funcția de judecător poate pica evaluarea dacă membrii comisiei au îndoieli rezonabile că diferența dintre avere, cheltuieli și venituri din ultimii 15 ani depășește 10 salarii medii pe economie și dacă în ultimii 10 ani el nu a plătit impozitul pe venit, a cărui valoare depășește trei salarii medii pe economie.
Contestarea deciziei de concediere
Decizia de concediere poate fi contestată tot la CSJ. Acesta va fi examinată de judecătorii care au trecut evaluarea și nu au lucrat la CSJ înainte de 31 decembrie 2022. CSJ va accepta plângerea dacă judecătorul demonstrează existența unor circumstanțe care ar putea duce la obținerea unui rezultat pozitiv.
„Recuzarea întregului complet de judecată, precum și depunerea cererii de recuzare cu rea-credinţă în mod repetat, abuziv, cu scopul de a tergiversa procesul de examinare a contestației nu se admite”, se arată în proiectul de lege.
Decizia CSJ va fi definitivă.
Pre-vetting-ul ca bonus
Proiectul de lege prevede că judecătorii care au candidat pentru funcții în CSM, au trecut prin procesul de evaluare a comisiei pre-vetting și au promovat-o pot deveni judecători ai CSJ fără verificări suplimentare.
Deocamdată, cinci judecători au primit undă verde din partea comisiei pre-vetting. Toți activează în instanțele de fond.
Ce se mai cunoaște despre reforma CSJ
Anterior, autoritățile moldovene au anunțat că intenționează să reducă numărul judecătorilor Curții Supreme de Justiție, de la 33 la 20. Proiectul presupunea că 11 persoane vor fi judecători profesioniști și nouă vor fi aleși dintre avocați, procurori și profesori de drept.
Comisia de la Veneția a recomandat autorităților moldovene să reducă treptat numărul judecătorilor de la CSJ. Proiectul pe care R. Moldova l-a trimis ultima dată comisiei prevede că, după ce la CSJ vor rămâne 11 judecători, se vor face noi angajări. Experții Comisiei de la Veneția au apreciat pozitiv această decizie.