Europa Liberă contrazice afirmațiile alarmiste

Generalul Vențislav Mutafciiski, șeful Statului major anticriză, prezintă situația testelor

O anchetă a Europei libere a dezmințit afirmațiile despre prezumptiva atitudine responsabilă a bulgarilor fața de măsurile antiepidemice.

În ajunul sărbătorilor de Paști șeful statului major anticriză, generalul Vențislav Mutafciiski a avertizat „Se observă ceva îngrijorător - plecarea în masă de la Sofia în provincie. Călătoriile și plimbările le vom vedea peste o săptămână în statistica care va arăta o creștere vertiginoasă a numărului celor infectați”.

Your browser doesn’t support HTML5

Europa Liberă contrazice afirmațiile alarmiste


Critici față de atitudinea iresponsabilă a cetățenilor au adresat Ministrul de Interne Mladen Marinov și cel pentru problemele sociale Denița Saceva.

Tot atunci primul ministru Boiko Borisov a spus că nerespectarea carantinei „va putea aduce iadul pe pământ” și „va transforma terenurile de joacă ale copiilor în morgi”.

### Vezi și... ### Sofia blocată pe perioada Paștelui ortodox

Informația de la Agenția drumurilor cerută de Europa liberă însă arată că numărul automobilelor care au intrat și au ieșit din capitala în aceste zile este aproximativ egal. Zilnic în Sofia intră peste 45 000 de automobile cu persoane care lucrează acolo dar locuiesc în provincie. Diferența între cele două fluxuri în ajunul sărbătorilor arată că declarațiile oficialilor au fost exagerate.

Cea mai mare parte din cetățeni au respectat carantina. Datele statistice însă arată alte dependențe. Reporterii Europei libere au stabilit că numărul mai mare de noi purtători ai virusului coincide cu numărul mai mare de teste făcute, îndeosebi cele în focarele locale ale epidemiei.

### Vezi și... ### Biserica Ortodoxă Bulgară nu renunță la slujbele religioase

Bulgaria se află în stare de urgență începând de 13 martie. În această perioada procentul de infectați se menține aproape constant – aproximativ 3,3% din cei testați. Plimbările din ajunul Floriilor au dus, după cum afirmă gen. Mutafciiski, la creșterea zilnică a noilor cazuri de la 18-25 la 45-60 în perioada 15-18 aprilie. În aceste zile însă și numărul testelor mai sigure de tipul PCR a fost de peste două ori mai mare. În loc de 250 în ajunul Floriilor s-au făcut aproape 500 de teste. Procentul celor infectați însă se menține constant 3,3-3,4, informează Europa liberă bulgară.

Pe data de 5 aprilie Ministerul Sănătății a anunțat că au fost făcute 15 899 de teste care au evidențiat 531 de infectați. Cifrele anunțate pe data de 10 aprilie arată un procent aproape identic al noilor purtători ai virusului. Până la data de 20 aprilie numărul testelor a ajuns la aproape 29 000. Concluzia – procentul de infectați se menține stabil și arată că bulgarii, spre deosebire de aprecierile critice ale unor miniștri și înalți funcționari, au respectat măsurile de izolare socială.