Putin a reînviat NATO, scrie astăzi Le Monde, care, amintind că Finlanda a cerut oficial primirea în Alianță, precizează că NATO a făcut deja cunoscut că dorește o procedură accelerată pentru primirea Finlandei și Suediei.
Asta după ce, cum o anunță Politico, partidul de guvernământ social-democrat din Suedia a decis la rândul său că va depune o cerere de aderare, ceea ce s-ar putea întâmpla chiar astăzi.
Washington Post amintește că toate cele 30 de țări ale Alianței trebuie să-și dea acordul pentru asta și că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că ar putea să n-o facă, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat totuși că Turcia «a indicat limpede că nu se va opune».
Ucraina a fost cât pe ce să rateze Eurovision
După victoria Ucrainei la Eurovision, Libération, în Franța, scrie scrâșnit în această dimineață: «Toată lumea se aștepta ca Ucraina să câștige Eurovision, ba chiar Ucraina trebuia să câștige Eurovision, și iată că Ucraina a câștigat Eurovision. La capătul unui suspans la fel de insuportabil ca o baie călduță de picioare, a căzut și verdictul, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la scurt timp după ora 1 dimineața: când țara în război era doar pe poziția a patra în clasament, cu 192 de puncte conform votului juriului, în urma Marii Britanii, Suediei și Spaniei, iată că votul publicului a fost suficient ca s-o catapulteze cu mult, mult în vârf. La sfârșitul acestei a 66-a ediții a competiției, ucrainenii de la Kalush Orchestra și cântecul lor Stefania, așadar, au depășit pe toată lumea, cu 631 de puncte. – înaintea britanicului Sam Ryder și al său Space Man (466 de puncte) și peste Chanel din Spania cu Slo Mo (459 de puncte).»
Libération numește piesa câștigătoare un kitsch “de un vid cosmic”, dar, evident, la Kiev presa este entuziastă. Este a treia oară că Ucraina câștigă, după Ruslana în 2004 și în 2016 tătăroaica din Crimeea Djamala, cum o amintește site-ul Novînarnia.
“Kalush Orchestra a câștigat, așa cum era de așteptat”, continuă site-ul, care subliniază că „victoria a venit de la voturile publicului din toate țările, care au acordat 439 de puncte”, un record ce a permis ucrainenilor să încheie pe primul loc. „Juriul din cinci țări, Polonia, Moldova, Lituania, România și Letonia, a acordat Ucrainei punctajul maxim de 12, dar spectatorii din majoritatea țărilor au fost cei care au dat punctajul din nou maxim 12 puncte.”
Dacă succesul Kalush Orchestra era previzibil, în cadrul conferinței de presă care a urmat victoriei, liderul grupului, rapperul Oleh Psiuk a subliniat că „înainte de începerea războiului [pe 24 februarie], noi eram pe locul cinci în predicțiile caselor de pariuri”, indică site-ul Babel.
Oricum ar fi, agenția de presă independentă Unian consideră că victoria Kalush Orchestra a fost “monumentală”. „Europenii au sprijinit Ucraina în acest an”, spune agenția, care precizează că votul public masiv se poate explica și prin faptul că „nu doar telespectatorii din alte țări au votat pentru Ucraina, ci și refugiații care au fost nevoiți să plece de la casele lor din cauza războiului declanșat de Federația Rusă”.
Riscul descalificării
În urma performanței pe scenă, Oleh Psiuk a fost însă aproape de a compromite șansele grupului său. „După piesă, Oleh Psiuk, liderul grupului, a lansat un apel către comunitatea internațională: „Vă rog să ajutați Azovstal, să ajutați Mariupol! Acum!’ Din pricina acestui apel, grupul ar fi putut fi descalificat”, scrie Nova.net, un site de informații destinate foștilor combatanți ai armatei ucrainene. “Noroc însă cu organizatorii”, care au spus că înțeleg “emoția profundă a ucrainenilor în aceste clipe” și au considerat “că declarațiile făcute de Kalush Orchestra și de alți participanți care și-au exprima sprijinul pentru poporul ucrainean” aveau “un caracter umanitar, iar nu unul politic”.
Ceea ce nu a convins câtuși de puțin Libération, care încheie, scriind despre kitsch-ul întregii “competiții”: «Mulțumim, de o sută de ori îi mulțumim Moldovei pentru că a făcut ca seara Eurovision să fie un succes arătându-ne o împreunare între Ramones și un acordeon din care s-a născut o șapcă cu pompoane. Publicul nu s-a înșelat, acordând lui Zdob și Zdub & Advahov Brothers și delicioasei lor abominații muzicale rafinate cel mai mare salt al competiției a competiției (de la 14 la 253 de puncte, de pe locul 20 pe locul 7). Eurovision nu este niciodată mai bun decât atunci când se dovedește a fi o lume paralelă.»
Kitsch?!… Libération nu avea cum ști că am scris despre asta acum multă vreme, despre cum kitsch-ul, prostul gust afișat și asumat, este calificat drept prost gust în opoziție cu ceva care s-ar considera a fi bunul gust, însă la Eurovision, în acest show, care în șase decenii a devenit planetar, s-a ajuns la o asemenea nivelare și uniformizare, încât niciun criteriu estetic nu-și mai are rostul.
Iată așadar aici ce scriam acum ceva vreme despre: «kitsch-ul ca mântuire», iar nu ca… mântuială.