Exodul în masă al migranților produce schimbări pe piața taximetriei din Rusia

Migranții din Asia Centrală constituie o parte importantă a șoferilor de taxi din Moscova.

Luna trecută, devizia serviciilor de taxi a companiei rusești de tehnologie Yandex a avut un avertisment dur pentru clienți și autorități: Din cauza represiunii împotriva migranților din Rusia, tarifele pentru cursele de taxi vor ajunge tot mai scumpe.

Yandex este probabil îngrijorat și de amenințările la adresa modelului său de afaceri, din moment ce prevederile unei legi privind taximetria, adoptată în 2023, intră în vigoare în această toamnă, cu schimbări deja vizibile pe piață.

Dar exodul în masă al migranților, mulți din Asia Centrală, este deja simțit în multe alte sectoare ale economiei ruse, după ce autoritățile au lansat o campanie de represalii în privința acestora, după atacul mortal de la o sală de concerte din apropierea Moscovei în martie.

Și în timp ce intensificarea raidurilor și deportărilor a fost generată și de un nou val de xenofobie apărut în urma acelui atac - care s-a soldat cu 145 de morți - reprezentanții din lumea afacerilor au avut dificultăți în a le reaminti decidenților că piața muncii din Rusia are nevoie disperată de muncitori străini.

Taximetria devine tot mai scumpă

În jur de 93 de mii de persoane au fost deportate din Rusia în primele șapte luni ale acestui an - o creștere cu 53% față de aceeași perioadă a anului trecut - într-o campanie ce a țintit migranți din Asia Centrală, după implicarea cetățenilor tadjici în atacul de la Crocus.

Circa 143 de mii de persoane au primit interdicție de intrare în Rusia din ianuarie până în iulie, o creștere semnificativă față de 2023, potrivit datelor Ministerului rus al Afacerilor Interne.

Rămășițele sălii de concert Crocus din apropierea Moscovei, după atacul din 29 martie.

Ali, un cetățean kârgâz și șofer de taxi, a spus într-un interviu pentru RFE/RL că deportările pentru presupuse încălcări la înregistrarea mașinilor au dus la o reducere masivă a numărului de șoferi în Moscova.

Apoi este și problema legii privind serviciile de taxi, adoptată de Duma de Stat în urmă cu un an și care este acum la faza de implementare, după o perioadă de grație.

Deși legea se aplică pentru oricine care vrea să lucreze ca șofer de taxi, cei din Asia Centrală ar putea fi îndreptățiți să creadă că se va aplica mai mult în cazul lor decât al altora.

Ali spune că costurile de conformare la noua lege - de la noile plăți împovărătoare pentru asigurări și până la revopsirea mașinilor în conformitate cu codul de design ales de oficialii locali - fac ca mulți migranți din Asia Centrală să renunțe în masă la taximetrie.

„De asemenea planific să plec din Rusia luna viitoare”, a spus el.

În săptămânile și lunile de după cel mai grav atac de acest tip din ultimele două decenii din Rusia, 19 regiuni rusești au interzis migranților să lucreze ca șoferi de taxi sau în alte servicii de deservire a publicului.

Aceste interdicții nu se aplică locuitorilor din Kârgâzstan, țară membră a Uniunii Economice Eurasiatice (EEU) care include Armenia, Belarus, Kazahstan și Rusia.

Dar autoritățile nici nu-i încurajează să rămână într-un domeniu în care anterior era mult mai accesibil.

Pentru migranții din Tadjikistan și Uzbekistan, între timp, noua birocrație din jurul industriei de taxi și riscul major de discriminare - chiar și în regiunile în care interdicția nu este aplicată - face ca viața la volan să fie una neatractivă.

Muncitori străini care se înregistrează la un centru de servicii pentru migranți din Novosibirsk în mai.

Iar cu războiul Rusiei în Ucraina, care creează locuri de muncă bine plătite în industria de apărare aflată în expansiune, etnicii ruși nu se grăbesc să-i înlocuiască.

Toate acestea creează contextul pentru prognoza sumbră a șefului relațiilor cu autoritățile din cadrul Yandex Taxi, Anton Petrakov, care a spus în cadrul unui forum economic din orașul Vladivostok din Extremul Orient în septembrie, că Rusia va suferi de un deficit de circa 130 de mii de șoferi de taxi.

„Tarifele vor crește de la an la an, iar diferența va fi de zeci de procente”, a spus Petrakov, care a adăugat că problema nu se va „rezolva de la sine”.

Alte sectoare lovite

Acest lucru pare să se întâmple deja, cel puțin în Moscova.

„Acum prețurile s-au ridicat mai mult ca niciodată”, spune Beksultan, un alt șofer kârgâz pentru RFE/RL. „Spre exemplu, dacă noi luam oamenii la aeroport pentru 1.500 - 1.600 de ruble, acum îi ducem acolo dimineața pentru 2.000 - 2.500 de ruble”.

Parlamentarii ruși sunt cel puțin la curent cu această problemă. De aceea, ei discută despre elaborarea unor amendamente la legea adoptată anul trecut, cu scopul de a aduce ordine în sectorul de taxi.

O propunere luată în considerare de legislativ este instituirea unui plafon pe comisionul perceput de „agregatori” - cum ar fi Yandex - la 20 de procente.

Puțini sau chiar nici unul dintre politicienii ruși nu este pregătit să facă viața mai ușoară migranților - sau chiar să fie surprins spunând că vor face așa ceva.

De fapt, în iunie a fost propusă extinderea interdicției din cele 19 regiuni rusești, dar până în prezent inițiativa nu a avut succes.

Iar atunci, criza de șoferi de taxi nu era atât de acută.

Șoferii de taxi originari din Asia Centrală spun că costurile pentru a sta la volan sunt în creștere, iar acest lucru duce la creșterea tarifelor.

Dar în transportul public, mai puțini migranți înseamnă o încetinire a serviciilor.

„Multe rute de autobuz, inclusiv în marile orașe, sunt închise din cauza deficitului de șoferi”, a spus în august Vitali Efimov, un membru al Comisiei pentru transporturi a Dumei.

„Va fi posibil și de dorit o interzicere a muncii migranților atunci când vom înțelege că un anumit domeniu poate lucra mai bine fără ei”, a spus Efimov.

Pentru sectorul restaurantelor, problema nu este în închiderea locațiilor sau scumpirea mâncărurilor, dar în deficitul de oameni care le pot prepara și servi.

Într-un interviu cu ziarul moscovit Moskovskaya gazeta, publicat în iulie, Serghei Mirnovo, un proprietar al rețelei de restaurante Meat&Fish, s-a plâns de „șomajul zero” din Moscova, care face angajarea localnicilor aproape imposibilă, o situație similară fiind și în orașe ca Tula, aflat la aproape trei ore de capitală.

„Nu voi spune că Rusia are sau nu are nevoie de lucrătorii migranți”, a spus Mironov. „Dar în acest moment, sectorul restaurantelor nu are suficienți angajați, iar asta afectează calitatea serviciilor”.

Dezbaterea din jurul industriei de taxi din Rusia, a dat naștere la o serie de comentarii în media, unele cerând întoarcerea la perioada sovietică, când exista o companie de taximetrie deținută de stat, iar profesia de șofer de taxi era considerată una „prestigioasă”.

Dar în prezent, pare că se întâmplă opusul, grupul de advocacy pe digitalizare Digital Platforms trimițând săptămâna trecută un apel guvernului în care a cerut digitalizarea urgentă a birocrației care afectează șoferii de taxi, pe fondul dovezilor care arată o creștere a serviciilor ilegale de taxi.

În apelul său, grupul a făcut referire la 234 de grupuri și 29 de chatbot-uri care au fost înregistrate pe platforma Telegram și sunt utilizate pentru transportul cu taxiul sau în comun, alături de alte 3.800 de servicii găsite pe rețeaua socială rusă Vkontakte.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te