În mod paradoxal s-a ajuns la situația când prea multe legi dăunează, deoarece generează conflicte între diverse norme de drept, spune experta.
„Este necesară o inventariere a legilor anticorupție, începând cu Legea integrității, Legea privind ANI, Legea cu privire la declararea averii și a intereselor personale [...până la] Legea privind achizițiile publice. Ar trebui să aibă loc o inventariere, o reconsiderare, o revizuire a cadrului legal anticorupție pentru ca [acesta] să fie cu adevărat eficient”, a afirmat Mariana Kalughin, subliniind că „un exces de legi e la fel de dăunător ca și un deficit de legi.”
În opinia expertei, e necesară și optimizarea autorităților anticorupție, cu definitivarea clară a competențelor acestora, pentru a le face mai eficiente și pentru a fi evitate eventuale conflicte dintre acestea.
„Dacă avem foarte multe poliții cu competențe nu prea clare, începe așa numitul «război al polițiilor», când fiecare din aceste organe încearcă să demonstreze că e cel mai bun, încercând să paseze orice nereușită și eșec pe seama altora”, a spus Mariana Kalughin.
În podcastul „În esență...”, experta a vorbit și despre eficiența activității principalelor trei instituții anticorupție, reproșându-i guvernării PAS lipsa unei strategii proprii pe domeniul combaterii corupției. Mariana Kalughin s-a referit și la succesele modeste pe dosarele de îmbogățire ilicită, de avere nejustificată și pe dosarele de mare corupție.