În premieră, la prezidențialele și referendumul din 20 octombrie se vor aplica amenzi pentru alegătorii care primesc așa-numitele „pomeni electorale”. Noile sancțiuni au fost introduse vara aceasta de Parlament. Mai exact, în Codul Contravențional a apărut un nou articol, privind „coruperea electorală pasivă”, care prevede amenzi de la 25.000 până la 37.500 de lei.
Astfel vor fi pedepsite persoanele care, în perioada campaniei electorale, în ziua de dinaintea alegerilor și în ziua scrutinului, vor accepta bani sau bunuri (produse alimentare, băuturi alcoolice, produse din tutun ș.a.) în schimbul votării pentru un anumit candidat sau împotriva altuia.
Omul poate scăpa de pedeapsă dacă, imediat după primirea „pomenii electorale”, se va adresa organelor de drept și va denunța fapta sau va ajuta autoritățile să-i identifice pe cei care i-au dat mita electorală.
Totodată, „coruperea electorală activă”, adică oferirea „pomenilor electorale” se pedepsește penal.
Cetățenii prinși că dau mită electorale pot primi amenzi între 37.500 și 57.500 de lei sau riscă o pedeapsă de pană la 5 ani de închisoare.
Amenzile sunt și mai mari dacă persoanele care corup sunt implicate oficial în campanie electorală.
Se pedepsește atât organizarea, cât și transportarea la vot
De anul trecut, este interzisă și transportarea organizată a alegătorilor către secțiile de votare. Prevederea a fost introdusă în legislație înainte de alegerile locale generale, din noiembrie 2023.
Cetățenii găsiți vinovați că au transportat organizat alegătorii vor scoate din buzunar până la 6.000 de lei. Dacă aceștia dețin firme (de exemplu, companii de transport), amenzile sunt duble și există probabilitatea că vor fi lipsiți de dreptul de a activa pe o perioadă de până la un an.
Sancțiunile sunt mai dure pentru cei care organizează transportarea: amenzi de până la 12.000 de lei, pentru persoane fizice și 20.000 de lei, pentru juridice.
Ce să nu faci în secția de votare
Pentru ziua votului, rămân valabile restricțiile mai vechi. În primul rând, o persoană care împiedică accesul unei alte persoane în secția de votare se poate alege cu o amendă de 900 de lei.
Dacă împiedicarea va purta un caracter de masă sau va implica acțiuni violente, atunci pedepsele sunt mai aspre și sunt prevăzute de Codul Penal. Adică cei care vor împiedica alegătorii să-și exprime dreptul la vot sau vor îngreuna activitatea organelor electorale, cum ar fi consiliile electorale de circumscripție, riscă amenzi de până la 52.500 de lei, muncă în folosul comunității sau închisoare de până la 4 ani.
Sancțiunile sunt și mai dure pentru persoanele implicate în politică.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | A început campania electorală: ce au și ce nu (mai) au voie candidații
Nu se poate nici de fotografiat, și nici de expus publici buletinul de vot completat. Ambele încălcări pot atrage amenzi de până la 1.500 de lei. Sancțiuni mai mari, de până la 7.500 de lei, sunt prevăzute pentru persoanele care vor scoate buletinul din secția de votare.
În ziua votării și în „ziua tăcerii” dinaintea scrutinului, este interzisă agitația electorală nu doar pentru politicieni, dar și pentru toți ceilalți cetățeni. O persoană care va face campanie în cele două zile poate fi amendată cu până la 3.000 de lei.
Legislația R. Moldova mai pedepsește, cu amenzi de până la 900 de lei, persoanele care fie distribuie neautorizat, fie deteriorează afișele electorale plasate legal.
Cetățenii care vor distribui sau vor produce materiale de agitație electorală neautorizată de Comisia Electorală Centrală (CEC) pot fi sancționați cu amenzi de până la 6.000 de lei.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te