Concernul rus Gazprom a amenințat, pe 22 noiembrie, R. Moldova că va reduce, începând din 28 noiembrie, cantitatea gazelor naturale livrate prin intermediul gazoductului Sudja, în condițiile în care livrările au fost, în noiembrie, cu 30% mai mici față de cele coordonate de Moldovagaz cu partea rusă.
Potrivit companiei rusești, Chișinăul ar fi stocat 52,52 milioane de metri cubi de gaze naturale în Ucraina, livrate prin acest gazoduct, fără a achita pentru acest volum.
### Vezi și... ### Gazul rămas în Ucraina este stocat pentru R. MoldovaLa scurt timp, compania ucraineană de stat Naftogaz a venit cu o reacție în care a negat aceste acuzații, precizând că gazele naturale livrate pentru consumatorii moldoveni au fost acceptate la punctul de intrare din Federația Rusă, gazoductul Sudja, iar, ulterior, au fost transferate la punctele de ieșire spre R. Moldova, Alexeevka și Grebeniki. Și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a respins acuzațiile, precizând că volumele de gaze naturale la care face referință Gazprom sunt economiile și rezervele stocate de R. Moldova în Ucraina, cantități care au fost achitate integral.
În ziua când trebuia să reducă livrarea gazelor către R. Moldova prin intermediul gazoductului „Sudja”, Gazprom a anunțat că a primit banii pentru cantitatea care a rămas în Ucraina și nu va mai diminua cantitatea zilnică de gaze naturale. Totuși, concernul rus avertizează, din nou, R. Moldova că ar putea închide robinetul, din cauza că ar fi încălcate prevederile contractuale cu Moldovagaz privind achitarea pentru furnizarea gazelor naturale.
Tot luni, Moldovagaz a comunicat că a achitat Gazpromului plata în avans de circa 41,9 milioane de dolari pentru luna noiembrie. Furnizorul de la Chișinău a achitat 21,41 milioane de dolari, în baza facturii recepționate până la 21 noiembrie. Ulterior, a mai venit o factură, de 20,49 milioane de dolari pentru gazele naturale neconsumate, care nu au fost recepționate din cauza că a fost înregistrată o scădere a consumului ca urmare a temperaturilor ridicate.
Jurnalistul Ion Preașcă afirmă că explicația Moldovagaz este una logică, în condițiile în care în ultimele două săptămâni nu au fost temperaturi foarte joase, specifice perioadei, iar sezonul de încălzire a demarat mai târziu. El a mai afirmat că s-ar fi putut ști din timp despre această situație, având în vedere că procedura prevede că datele contoarelor privind livrările și transportul gazelor naturale, instalate la granițele dintre Ucraina și Rusia, Ucraina și R. Moldova, pot fi văzute în timp real, dar au loc și verificări la fața locului.
„Din explicațiile Moldovagazului, Gazpromului, Naftogazului rezultă că s-a încercat a pune o presiune pe R. Moldova pentru ca să nu-și facă rezerve de gaze. Acesta-i subtextul: R. Moldova nu consumă tot gazul pe care-l primește de la Gazprom, dar o parte îl stochează și își face rezerve pentru situații de criză. Acesta a fost factorul principal care a stat la baza declarațiilor Gazpromului, ca Moldova să nu-și facă asemenea stocuri”, a declarat Ion Preașcă pentru Europa Liberă.
Mai puține gaze naturale pentru R. Moldova
Începând cu luna octombrie, Gazprom a decis să ofere mai puține gaze naturale R. Moldova, invocând întârzierea plăților din partea Moldovagaz, prin urmare, înregistrându-se un deficit de 49% (163 milioane de metri cubi) în noiembrie și 56% (229 milioane de metri cubi) în decembrie.
„Aceasta, dacă luăm linear în baza contractului de anul trecut. În realitate, consumul a scăzut. Avem și Termoelectrica trecută pe păcură. Oamenii fac economii, nu se mai consumă așa volum. Deci, eu nu cred că deficitul este atât de mare. Deși, el oricum rămâne. Și un deficit de 10% poate uneori provoca probleme pentru funcționarea normală a sistemului termoenergetic”, a mai spus jurnalistul.
### Vezi și... ### Ce soluții are Moldova dacă nu ar mai primi gaze din RusiaȘi expertul în energetică, Ion Muntean, vede în declarațiile anterioare ale Gazpromului privind o reducere și mai mare a livrărilor de gaze naturale o modalitate de a pune presiune asupra Chișinăului.
„Comunicările din partea Gazprom că ar putea reduce și mai mult volumele de gaze naturale au avut loc pe fundalul a ceea ce se întâmplă în regiune, încercând să pună și mai multă presiune pe autoritățile de la Chișinău în a identifica o soluție, în primul rând, pentru a majora volumele de gaze naturale pentru consumatorii de pe malul stâng. Lucrul acesta pare a fi legat și de vizita pe care au avut-o la Moscova pretinșii lideri de la Tiraspol”, a menționat Ion Muntean.
### Vezi și... ### Poate lua Transnistria gaze direct din țeavă fără voia Chișinăului?Potrivit expertului, situația din regiunea transnistreană contează foarte mult în strategia pe care o aplică Gazprom în livrarea gazelor naturale către R. Moldova. Ion Munteanu consideră că Gazprom va reveni la reluarea exportului de gaze naturale în cantitățile stabilite în contract, având în vedere că reducerea acestora afectează puternic situația economică din regiunea transnistreană.
„Sunt anumite limite și nu văd o altă soluție pentru Gazprom de a salva pretinsele autorități sau situația din regiunea transnistreană”, a punctat Ion Muntean.
Expertul a mai explicat că cele peste 230 de milioane de metri cubi de gaze naturale, stocate în depozitele din R. Moldova, sunt suficiente pentru asigurarea cu gaz a consumatorilor pentru o perioadă de mai bine de o lună.
„Timp în care se pot face procurări suplimentare de pe piață, piața SPOT. Prețul nu este atât de mare, comparativ cu cel care a fost în septembrie sau cel din august. Și nici diferența dintre prețul cu care se cumpără de la Gazprom și cel de pe piața SPOT nu este atât de mare încât să existe o problemă în acest sens. De aceea, referitor la gazele naturale, nu văd careva probleme în ceea ce ține de aprovizionarea consumatorilor”, a conchis expertul.
### Vezi și... ### Reportaj | „Moldovenii ne-au confiscat gazul și îl vând la negru”. Ce cred transnistrenii despre criza energetică