Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că în cursa electorală pentru scrutinul din 5 noiembrie au fost înregistrați 57.396 de candidați la funcții de primar și de consilieri în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1.174 de candidați independenți.
Fiecare al treilea candidat la funcția de primar este femeie
Din totalul de 3.952 de candidați la funcția de primar, 2.756 (69,7%) sunt bărbați și 1.196 (30,3%) sunt femei. Conform criteriului de vârstă, 14 candidați au 23 de ani, 682 de candidați au între 24 și 35 de ani, 1.464 de candidați au între 36 și 50 de ani, 1.727 de candidați au între 51 și 70 de ani și 65 de candidați au peste 70 de ani.
Pentru primul tur de scrutin, vor fi tipărite circa 7,7 milioane de buletine de vot, dintre care peste 6 milioane în limba română și 1,6 milioane în limba rusă.
Pentru alegerea consiliilor municipale Chișinău și Comrat, unde au fost înregistrați 35 și, respectiv, 56 de concurenți electorali, buletinele de vot vor fi tipărite sub forma de broșură. Valoarea totală a tirajului de buletine de vot pentru alegerile locale generale este de 5,7 milioane de lei.
- Te-ar putea interesa și: Interdicții, traseism politic și „test de credibilitate” pentru guvernare. În ce context se desfășoară perioada electorală
În 23 de localități din R. Moldova, în cursa pentru primărie s-a înscris doar câte un candidat. Legislația prevede o procedură specială în asemenea cazuri: alegerile vor fi declarate valabile doar dacă la urne se vor prezenta o pătrime din numărul de alegători înscriși în listă.
Cum și unde vor vota elevii și studenții cu drept de vot
Potrivit noului Cod Electoral, termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de 3 luni până la data primului tur de scrutin. Astfel, alegătorii care și-au stabilit domiciliul sau reședința temporară într-o altă circumscripție după data de 5 august nu vor putea vota conform acestei adrese la alegerile locale din 5 noiembrie. Aceștia nu vor putea vota nici în localitățile unde au avut domiciliul anterior.
O excepție constituie studenții și elevii cu drept de vot, care vor putea vota chiar dacă și-au schimbat domiciliul sau reședința temporară după 5 august. Ei vor trebui să prezinte buletinul de identitate cu fișa de însoțire și carnetul de student sau elev, cu înscrieri privind instituția de învățământ în care sunt înmatriculați, din localitatea respectivă.
Te-ar putea interesa și: În esență... | Partidele moldovene și „repetiția” pentru marea bătălie geopolitică din 2025
Dreptul de vot se exercită în localitatea în care alegătorul își are domiciliul. În cazul în care alegătorul are și domiciliu, și reședință temporară, acesta votează în localitatea în care își are reședința temporară valabilă. Dacă termenul reședinței a expirat, alegătorul votează în localitatea unde are domiciliul. Aceste condiții nu sunt valabile pentru alegerile prezidențiale sau cele parlamentare.
Alegătorii care, din cauza unor probleme de sănătate, nu se vor putea deplasa la secțiile de votare pot solicita urna de vot mobilă. Biroul electoral va recepționa cererile din partea lor până în ziua precedentă zilei votării, adică sâmbătă, 4 noiembrie, până la ora 14:00. Ei pot solicita să voteze la domiciliu și în ziua alegerilor, dar vor trebui să depună, în afară de o cerere în scris, și un certificat medical. Biroul electoral va aproba cererea până la ora 14:00.
Cetățenii R. Moldova aflați peste hotare vor putea vota la acest scrutin doar dacă se vor întoarce în țară. În iulie 2021, diaspora a înregistrat o prezență la urne fără precedent în istoria alegerilor parlamentare: peste 200.000 de moldoveni din afara țării au votat, reprezentând 14% din cei aproape 1,5 milioane de alegători care au participat la vot.
Nu va fi organizat exit-poll
La alegerile locale generale din 5 noiembrie nu va fi organizat un sondaj la ieșirea din secțiile de votare, care ar anticipa rezultatele alegerilor. Termenul-limită de depunere a cererilor pentru autorizarea exit-poll-urilor a expirat pe 28 octombrie, iar astfel de solicitări nu au fost înregistrate.
Vineri, 3 noiembrie, este ultima zi de campanie electorală pentru alegerile locale. Potrivit Codului Electoral, sâmbătă și duminică, cu o zi înainte și în ziua votării, agitația electorală este interzisă.
La alegerile generale locale din 5 noiembrie urmează să fie aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali, dintre care 9.972 sătești, comunali, orășenești și 1.086 raionali și municipali.
Acum 4 ani, în urma alegerilor pentru consiliile raionale și municipale, în majoritatea raioanelor din nordul țării a câștigat Partidul Socialiștilor.
În centru, aproape în toate raioanele, a câștigat blocul electoral ACUM, format din Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).
Iar în sudul țării au câștigat blocul ACUM, socialiștii și democrații. În municipiul Chișinău, pe primele trei locuri s-au clasat Partidul Socialiștilor, ACUM și Partidul Liberal.
### Vezi și... ### Charticle | Cum arată R. Moldova înainte de alegerile locale generale