SUA ar fi oprit livrări de bombe spre Israel, din cauza avansului de la Rafah (surse)

Vedere spre Rafah marți, 7 mai, cu zidul despărțitor dintre Gaza și Egipt.

Punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Gaza și Egipt, vital pentru ajutoarele umanitare trimise palestinienilor, era în continuare închis miercuri dimineață. Între timp s-a relatat că SUA, care ceruseră Israelului să nu atace Rafah, au suspendat livrarea unor muniții către aliatul lor.

Reporterii Associated Press de la fața locului au spus că au auzit explozii sporadice și focuri de armă în zonă în cursul nopții, inclusiv două explozii mari miercuri dimineață.

Punctul din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, era singura „poartă” pe care mai puteau intra și ieși palestinienii pe fondul ofensivei începută de Israel în octombrie. Marți în zori, israelienii au ocupat cu tancuri intrarea dinspre Gaza.

Un oficial din administrația de la Washington a fost citat miercuri sub condiția anonimatului spunând că SUA au suspendat încă de săptămâna trecută unele livrări de muniții către Israel, în primul rând de bombe anticipând că israelienii nu vor renunța să avanseze la Rafah. Pentagonul și Casa Albă nu au comentat informația.

Ministerul Sănătății din Gaza spune că cel puțin 46 de pacienți și răniți care urmau să plece la tratament sunt blocați în prezent în enclavă.

Agențiile umanitare ale Națiunilor Unite au deplâns evoluțiile de la Rafah, spunând că civilii nu au unde să se mai refugieze, iar acțiunile armatei israeliene par să fie în contradicție cu legea umanitară internațională.

„Panica și disperarea câștigă teren. Temerile noastre cele mai mari par să devină realitate”, a declarat James Elder, purtător de cuvânt al Fondului ONU pentru copii, UNICEF.

Punctele de trecere Rafah și Kerem Shalom, de la extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, sunt esențiale pentru intrarea dinspre Egipt a ajutoarelor umanitare pentru cei 2,3 milioane de locuitori palestinieni care se mai află în viață. Potrivit datelor medicale din Gaza, de la începutul ofensivei israeliene în octombrie anul trecut au murit aproape 35.000 de palestinieni.

Premierul israelian Netanyahu susține că fără o ofensivă la Rafah țara lui nu are cum să ducă la capăt operațiunea de „distrugere” a organizației Hamas, care a ucis 1.200 de oameni în incursiunea sa în Israel la 7 octombrie 2023, luând 250 de ostatici. Criticii, inclusiv din Israel, spun că pe Netanyahu îl interesează să supraviețuiască politic, căci dacă ar pune capăt războiului fără ca armata să intre în Rafah, partenerii de dreapta din coaliția sa ar ieși de la guvernare.

📰 Europa Liberă este și pe Google News