Linkuri accesibilitate

Rafah, o „linie roșie” trecută de Israel în relația cu SUA (Analiză de la Washington)


„Rușine Israel. Rușie Biden”, proclamă o protestatară la Universitatea Californiei de Sud din Los Angeles, la 7 mai. Orientul Mijlociu a fost mereu o temă de politică externă cu capcane pentru președinții americani. Joe Biden se convinge de acest adevăr chiar în aceste zile.
„Rușine Israel. Rușie Biden”, proclamă o protestatară la Universitatea Californiei de Sud din Los Angeles, la 7 mai. Orientul Mijlociu a fost mereu o temă de politică externă cu capcane pentru președinții americani. Joe Biden se convinge de acest adevăr chiar în aceste zile.

Forțe israeliene au ocupat trecerea Rafah marți dimineață, o demonstrație de forță față de Hamas. Aceasta le apropie de așa numita „linie roșie" trasată de Joe Biden, care nu dorește o invazie israeliană în acest ultim centru de rezistență Hamas din sudul Fâșiei Gaza. 

Administrația Biden evită această sintagmă – linia roșie - dar oficialități de la Washington au afirmat în mod clar și repetat opoziția Statelor Unite față de o ofensivă israeliană în regiunea Rafah fără asigurarea corespunzătoare a ajutorului umanitar și evacuării celor peste un milion de oameni, care se află acolo.

În absența unui acord vizând eliberarea ostatecilor israelieni, în schimbul unei încetări a focului e posibil, dacă nu chiar probabil, că Israelul va ataca Rafah (poate a și făcut-o, după ora redactării acestor rânduri, miercuri), forțându-l pe Biden să își modifice politica pentru a nu risca să fie considerat complice la ceea ce poate accentua masiv criza umanitară, cu consecințe politice grave în contextul alegerilor prezidențiale americane din acest an.

În acest context, Statele Unite au declarat și speră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza pot rezolva divergențele dintre Israel și Hamas. Hamas a avertizat că dacă agresiunea militară a Israelului continuă în Rafah, nu va exista nici un acord de încetare a focului. Guvernul israelian crede, pe de altă parte, că doar forța militară va convinge conducerea Hamas să accepte o soluție negociată viabilă.

Fără un acord negociat, intrăm într-o zonă a necunoscutelor

Criticii războiului din Gaza, din America, îl îndeamnă pe președintele Biden să facă presiuni asupra Israelului. Statele Unite, cel mai apropiat aliat al acestei țări și principal furnizor de arme, au amânat unele livrări de armament către Israel în ultimele două săptămâni. Motivele acestei întârzieri nu au fost confirmate oficial de către Consiliul Național de Securitate, însă angajamentul Statelor Unite față de securitatea Israelului rămâne ferm, conform unui purtător de cuvânt al Casei Albe.

În ciuda acestor probleme în relația cu principalul aliat, premierul israelian Benjamin Netanyahu consideră operațiunile militare în Rafah inevitabile și necesare pentru eliminarea Hamas-ului. Amânarea raportului Administrației Biden privind posibile încălcări ale legilor umanitare internaționale de către Israel în timpul conflictului din Gaza indică și ea o potențială problemă, în viitorul raporturilor israeliano-americane, dacă conflictul continuă.

Termenii de acum ai ecuației sunt fie o soluție negociată, relativ grabnic, fie declanșarea operațiunilor israeliene la Rafah, cu consecințe imprevizibile.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

XS
SM
MD
LG