Exporturile de alimente din Ucraina au scăzut pe fondul grevei șoferilor polonezi, afirmă brokerii

Transportatorii polonezi protestează față de „concurența neloială”, la punctul de trecere Dorohusk de la granița Poloniei cu Ucraina, 6 noiembrie 2023.

Kievul și Varșovia au eșuat din nou să ajungă la un acord. Traficul a crescut treptat la puncte de trecere cu România, Ungaria și Republica Moldova.

Exporturile ucrainene de produse alimentare pe cale rutieră au scăzut cu 2,7% în primele 13 zile ale lunii noiembrie din cauza dificultăților de la granița cu Polonia, provocate de o grevă a șoferilor, au anunțat miercuri companii de brokeraj, citate de Reuters.

Trafic redirecționat, inclusiv spre România, Ungaria și R. Moldova

Transportatorii ucraineni s-au reorientat spre alte puncte de trecere a frontierei, inclusiv cu România, Ungaria și Republica Moldova, unde traficul a crescut treptat, mai afirmă brokerii.

Spike Brokers, care urmărește și publică statisticile privind exporturile din Ucraina, a anunțat pe Telegram că 220.000 de tone de produse agricole ucrainene au fost exportate cu camioane în perioada 1-13 noiembrie, față de 226.000 de tone în perioada similară din octombrie.

„Trecerea vehiculelor ucrainene prin punctele de control vamal de la granița cu Polonia a scăzut până la 4.000 de tone de marfă pe zi, față de vârful de 7.500 de tone pe zi înregistrat cu o lună înainte”, a declarat Spike Brokers.

### Vezi și... ### Transportatorii polonezi protestează la frontiera cu Ucraina împotriva „concurenței neloiale”

Pe 6 noiembrie, transportatorii polonezi au blocat trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, protestând față de ceea ce numesc pasivitatea guvernului de la Varșovia în legătură cu pierderea afacerilor în favoarea concurenților străini, de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, din februarie 2022.

Companiile de transport poloneze solicită reintroducerea permiselor de intrare pentru camioanele ucrainene care se îndreaptă spre țările UE. Bruxellesul a suspendat sistemul de permise pentru transportatorii din Ucraina, pe fondul invaziei ruse în această țară, pentru a ajuta Kievul să-și exporte mărfurile.

Negocieri eșuate între Kiev și Varșovia

Kievul și Varșovia au eșuat din nou să ajungă la un acord pentru a opri protestul, au anunțat oficiali ucraineni pe 14 noiembrie.

Șoferii polonezi insistă asupra acordării unui număr limitat de licențe pentru transportatorii ucraineni, cerere pe care Kievul a declarat că nu o va lua în considerare.

„Negocierile nu au dus încă la nimic, iar transportatorii polonezi continuă să blocheze trei direcții principale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, Andrii Demcenko, marți, în comentarii televizate.

### Vezi și... ### Fermierii anunță noi proteste cu tehnică agricolă  

O altă rundă de negocieri a avut loc luni, potrivit ministrului adjunct al infrastructurii din Ucraina, Serhii Derkaci, care a spus că discuțiile sunt dificile. El a numit „absurde” cererile protestatarilor polonezi.

La rândul său, unul din liderii protestului, Tomasz Borkowski, a acuzat Kievul de lipsa dorinței de a ajunge la un compromis, potrivit agenției Reuters.

Sute de camioane blocate la punctele de trecere

Peste 1300 de camioane stăteau la coadă pe partea poloneză la punctul de control Iahodin, marți, și 500 de camioane la Krakovets și Rava-Ruska, unde are loc protestul, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, Andrii Demcenko. La punctul de control Șehini începea un blocaj de aproximativ 1.100 de camioane, din cauza unor vehicule care își schimbau rutele, a mai spus oficialul.

Camioane blocate la punctul de trecere Dorohusk, 6 noiembrie 2023

Guvernul ucrainean se așteaptă ca recolta de cereale și semințe oleaginoase de anul acesta să fie de 79 de milioane de tone, iar surplusul recoltei care ar putea fi exportat să ajungă la 50 de milioane de tone.