Linkuri accesibilitate

După fermieri, transportatorii polonezi protestează la granița cu Ucraina


Un steag polonez pe conurile de trafic, la protestul transportatorilor polonezi, care au blocat punctul de trecere a frontierei polono-ucrainene din Dorohusk, Polonia, 6 noiembrie 2023
Un steag polonez pe conurile de trafic, la protestul transportatorilor polonezi, care au blocat punctul de trecere a frontierei polono-ucrainene din Dorohusk, Polonia, 6 noiembrie 2023

Concurența „neloială” din Ucraina este ce-i supără pe camionagiii din Polonia, care au blocat luni trei puncte de trecere cu țara vecină, aflată în plin război cu Rusia. La protest au participat câteva zeci de proprietari de companii de transport din Polonia.

Kievul a încercat să aplaneze tensiunile cu Polonia, unul din cei mai importanți aliați europeni în războiul cu Rusia, declarând că este „pregătit pentru un dialog constructiv.

„Transportatorii polonezi au început să blocheze trei puncte cheie de trecere a frontierei pentru mărfuri, între [Ucraina și Polonia]”, a scris pe 6 noiembrie ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe rețelele de socializare, adăugând că ministerul său cooperează cu Comisia Europeană și guvernul Poloniei „pentru a rezolva situația”.

„Poziția noastră oficială este că blocarea frontierei dăunează intereselor și economiilor ambelor țări”, a mai spus el.

Kubrakov a recunoscut că protestul camionagiilor polonezi afectează exportul de produse agricole ucrainene, și a asigurat că „suntem pregătiţi pentru un dialog constructiv care să ţină cont de interesele transportatorilor ambelor ţări”.

Reintroducerea permiselor de transport în UE

Camionagii polonezi au blocat trecerile de graniță din cauza a ceea ce ei numesc concurență străină neloială, după ce Uniunea Europeană a relaxat regulile referitoare la transportul internațional pentru transportatorii ucraineni.

Bruxellesul a suspendat sistemul de permise pentru acești transportatori de mărfuri, pentru a ajuta Kievul să-și exporte produsele, pe fundalul războiului provocat de invazia Rusiei din februarie 2022.

Transportatorii polonezi susțin că din aceasta cauză, la graniță se formează cozi imense, ceea le distruge afacerile și cer limitarea numărului de camioane înscrise în Ucraina, care intră în țară, într-un cuvânt reintroducerea permiselor.

Camionagiii cer și interzicerea companiilor de transport din afara UE.

„Protestăm împotriva blocajelor în transportul rutier din Polonia ... provocate de fluxul necontrolat de companii de transport din Belarus, Rusia și Ucraina”, a spus agenției Reuters, Karol Rychlik, proprietarul unei companii de transport și șeful unei asociații de camionagii. Rychlik protesta la punct de trecere a frontierei de lângă Dorohusk.

Un alt protestatar, Marek Oklinski, care de 25 de ani transportă mărfuri din și spre Ucraina, a explicat pentru AFP: „Costurile lor pentru întreținerea unui camion, angajarea unui șofer sau, pur și simplu, pentru deschiderea unei afaceri sau plata asigurărilor sociale sunt mult mai mici. Practică prețuri de dumping și ne iau transporturile pe care obișnuiam să le facem noi”, a adăugat el.

Organizatorii protestului au spus că vor permite trecerea în Ucraina a ajutoarelor umanitare, a transporturilor militare și a autobuzelor și vehiculelor private.

Guvernul de la Varșovia nu a comentat imediat declarațiile ministrului ucrainean.

Polonia este unul dintre cei mai vocali susținători ai Kievului în lupta sa împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.

Cu toate acestea, tensiunile au crescut după ce exporturile agricole ucrainene, care nu mai puteau fi transportate prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse, au început să folosească așa-numitele „culoare ale solidarității”, căi rutiere, feroviare și fluviale create de Uniunea Europeană prin țările membre, vecine cu Ucraina. Ca urmare, piața regională a fost „inundată” de cereale ieftine ucrainene, provocând o cădere drastică a prețurilor, în detrimentul fermierilor locali.

În primăvara acestui an, fermierii din cele cinci așa-numite țări „din prima linie”, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, au protestat masiv, forțând Bruxellesul să accepte temporar o interdicție pe importurile de cereale ucrainene în aceste țări. Mai mult, a plătit fermierilor ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de euro. Interdicția a fost ridicată la mijlocul lui septembrie, dar Polonia, Ungaria și Slovacia au decis, unilateral, să interzică în continuare importul de produse agrare ucrainene.

Tranzitul acestor produse ucrainene spre terțe piețe nu a fost nici un moment afectat.

Chiar și pe fundalul acestor tensiuni, liderii Poloniei și Ucrainei au încercat să găsească soluții de compromis. Cele două țări au declarat la începutul lunii octombrie că au convenit să accelereze tranzitul cerealelor ucrainene prin Polonia în drum spre țări terțe, în ciuda opoziției partidelor de dreapta din Polonia, care caută o linie mai dură împotriva Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG