Linkuri accesibilitate

Ucraina deplânge decizia Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de cereale


Siloz ucrainean cu cereale. Polonia și Ungaria au anunțat că interzic temporar importul de cereale ieftine din Ucraina, pentru a proteja piețele interne, 16 aprilie 2023.
Siloz ucrainean cu cereale. Polonia și Ungaria au anunțat că interzic temporar importul de cereale ieftine din Ucraina, pentru a proteja piețele interne, 16 aprilie 2023.

Comisia Europeană a criticat duminică „acțiunea unilaterală” a Poloniei și Ungariei de a interzice importurile de produse agrare din Ucraina, în timp ce Kievul a atras atenția că cele două state UE încalcă și acorduri bilaterale.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi ucrainene de la Marea Neagră, Uniunea Europeană a creat așa-numitele „coridoare de solidaritate” pentru cereale ucrainene, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană și care pot tranzita UE fără taxe.

Problema este că mari cantități au rămas blocate în statele central-europene din cauza problemelor logistice, dar și a intermediarilor locali, care au cumpărat produsele ucrainene ieftine, în locul celor locale.

Pe lângă Ungaria și Polonia, România, Bulgaria și Slovacia sunt de asemenea afectate de aceasta problemă. În ultimele săptămâni, fermierii din țările afectate au protestat masiv.

Ucraina a criticat sâmbătă decizia guvernului polonez de a interzice importurile de bunuri agricole ucrainene, inclusiv produse destinate altor țări, declarând că a încălcat un acord anterior dintre cele două țări, relatează Politico.

Sâmbătă seară însă, și Ungaria s-a alăturat Poloniei, ambele guverne spunând că restricțiile vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lunii iunie.

Măsura Varșoviei a fost anunțată de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat că regretă decizia Poloniei. „Ministerul Politicii Agrare a fost mereu receptiv la problemele sectorului agricol polonez și a răspuns prompt la diverse provocări”, se arată într-un comunicat, citat de Reuters. „(...) acțiunile unilaterale drastice nu vor accelera rezolvarea pozitivă a situației”.

Săptămâna trecută, Polonia anunțase că a convenit cu Ucraina să oprească temporar toate importurile de cereale destinate pieței poloneze. La o conferință de presă comună a miniștrilor agriculturii din cele două țări, ministrul polonez Robert Telus a declarat că produsele de tranzit destinate altor țări nu vor fi restricționate. De atunci, cele două guverne au negociat detaliile acordului, iar ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski, urma să semneze acordul final luni, 17 aprilie, la Varșovia.

Lista mărfurilor interzise să intre în Polonia în temeiul măsurilor anunțate la sfârșitul săptămânii include cereale, fructe, legume, lactate, carne și alte produse. Ungaria a anunțat o listă similară.

„În absența unor măsuri eficiente din partea UE, [Budapest] va interzice temporar importul de cereale și semințe oleaginoase originare din sau care provin din Ucraina, precum și a mai multor alte produse agricole în Ungaria”, a declarat ministrul maghiar al Agriculturii István Nagy sâmbătă seara.

Restricția „durează până la 30 iunie 2023, suficient timp pentru ca UE să adopte măsuri eficiente și de durată”. Ungaria cere Uniunii Europene să reimpună anumite taxe vamale pe mărfurile ucrainene și să „revadă” funcționarea „coridoarelor de solidaritate”.

Comisia Europeană: critici și despăgubiri

Într-o primă reacție, Comisia Europeană a reamintit că „politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile” dar a precizat că încă strânge informații relevante pentru a evalua corect restricțiile impuse de Polonia și Ungaria.

Comisia Europeană a propus pe 23 februarie prelungirea cu încă un an a regimului de import liberalizat pentru produsele agrare ucrainene.

Având însă în vedere creşterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, Comisia Europeană a inclus în propunerea sa și un mecanism rapid de protecție a pieţei interne, aplicabil dacă este necesar. Acest mecanism va permite, la iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale. Decizia se ia însă centralizat, la Bruxelles, de toate țările membre.

România, Bulgaria și Slovacia

Pe 7 aprilie, mii de fermieri români au protestat, cerând oprirea tranzitului de produse agrare ucrainene sau despăgubiri mai mari din partea Uniunii Europene pentru pierderile suferite din cauza „concurenței neloiale”. Vineri, Ministerul român al Agriculturii a anunțat, după consultări cu miniștrii din țările vecine afectate de problema importurilor de produce agricole ucrainene, că se așteaptă o inițiativă comună.

Protestul fermierilor români în fața reprezentanței UE de la București, România, 7 aprilie 2023.
Protestul fermierilor români în fața reprezentanței UE de la București, România, 7 aprilie 2023.

„Situaţia creată pe pieţele a cinci state-membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina va fi abordată în mod unitar, iar un text ce va fi redactat de către experţi urmează să fie transmis comisarilor europeni pentru Agricultură, respectiv pentru Comerţ”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ciatat de Agerpres.

Bulgaria, pe de altă parte, s-ar putea să nu aștepte și să urmeze exemplul Poloniei și Bulgariei. Duminică, ministrul interimar al Agriculturii, Iavor Gechev declara că și guvernul său se pregătește să interzică importul de cereale ucrainene, relatează publicația online Euractiv.

„(...) trebuie să apărăm interesele bulgare. Mai mult, atunci când două țări UE reacționează în acest fel, dacă nu reacționăm în mod similar, acumulările (de cereale ucrainene) pe teritoriul bulgar ar putea deveni și mai mari, așa că lucrăm (la această problemă)”, a spus Gechev.

Luni, Gechev așteaptă mai multe informații cu privire la argumentele legale folosite de Polonia și Ungaria pentru a interzice importul de cereale și unele alimente de bază din Ucraina.

„Lucrăm în această direcție (pentru a interzice importurile din Ucraina). Presupun că vom vorbi marți cu președintele, care este implicat direct, deci este o chestiune de timp (până interzicem importurile)”, a adăugat ministrul.

Bulgaria, condusă de un guvern interimar numit de președintele Rumen Radev, considerat de unii drept pro-rus, a cerut încă de anul trecut Comisiei Europene să reacționeze la problema importurilor de cereale ucrainene.

Protestul fermierilor bulgari, pe podul de peste Dunăre, Ruse, Bulgaria, 28 martie 2023.
Protestul fermierilor bulgari, pe podul de peste Dunăre, Ruse, Bulgaria, 28 martie 2023.

Chiar înainte de alegerile parlamentare din 2 aprilie - al cincilea scrutin în doi ani - producătorii de cereale bulgari au organizat proteste de trei zile cerând interzicerea acestor importuri. Ministrul Agriculturii, Yavor Gechev, a participat la protest, vorbind de pe unul din tractoarele care au blocat traficul pe podul de peste Dunăre, dintre Bulgaria și România.

Comisia Europeană a alocat deja în martie peste 56 de milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor din Bulgaria, Polonia și România, despăgubiri care se acordă însă procentual cu producția anului 2022. Cum cea din România a fost relativ mică, fermierilor români le-au revenit numai 10 milioane de euro, sumă infimă, consideră ei, față de pierderea pe care o estimează la 200 de milioane de euro.

Bulgaria a primit despăgubiri de 16 milioane de euro. Sofia a cerut încă 51 de milioane de euro, chiar dacă fermierii bulgari primesc sute de milioane de euro subvenții directe de la UE pentru terenurile cultivate, notează Euractiv.

Slovacia va opri și ea temporar importurile de cereale și alte produse agricole din Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului, după cum relatează Reuters.

Protestul vecinilor

La insistențele guvernelor celor cinci state direct afectate, Comisia Europeană a propus să vină cu un al doilea pachet de despăgubiri, care să acopere o gamă mai largă de producători.

La începutul lunii martie, liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei au adresat o scrisoare președintei Comisiei Europene, în care cereau, în esență, două lucruri: mărirea despăgubirilor pentru fermieri și crearea unui mecanism european care să asigure că produsele agricole ucrainene tranzitează numai prin UE, și nu rămân blocate pe piețele europene, respectiv nu pot fi vândute pe aceste piețe de intermediari locali, la prețuri mult sub cele oferite de producătorii autohtoni.

Rusia are și ea rezerve mari de cereale. Stocurile sunt estimate la ca 150 de milioane de tone care nu pot fi exportate fie din motive de logistică/ probleme de transport, fie din cauza prețurilor mici, care fac vânzarea nerentabilă.

Decizia Ungariei și Poloniei de a sista importurile de cereale (și alte produse agricole) din Ucraina și a Bulgariei și Slovaciei de a le urma, pentru a-și proteja piețele naționale, ar putea duce și la creștere a prețului, ceea ce indirect va ajuta Rusia, dar și R. Moldova care se confrunta și ea în martie cu o prăbușire a prețului pentru cereale și oleaginoase.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG