Expoziția „Trenul Durerii” dedicată victimelor deportărilor regimului stalinist. „Să nu ne uitați”

Expoziția „Trenul Durerii” poate fi vizitată zilnic de la 9 dimineața până la 21 seara, până pe 31 iulie.

Expoziția „Trenul Durerii” poate fi vizitată zilnic de la 9 dimineața până la 21 seara, până pe 31 iulie.

În Piața Marii Adunări Naționale a fost lansată a II-a ediție a expoziției „Trenul Durerii”, dedicată victimelor deportărilor regimului stalinist. Autoritățile au pregătit elemente inovative cum ar fi scanarea unui cod QR și vizualizarea graficelor și imaginilor video pe telefonul mobil.

Astăzi se împlinesc 75 de ani de la cea de-a doua și cea mai mare operațiune de deportări staliniste, din 6 iulie 1949. De dimineață au avut loc acțiuni de comemorare pe Aleea Gării, apoi lansarea expoziției în Piața Marii Adunări Naționale, dedicate celor aproximativ 35 de mii de oameni deportați în Siberia și Kazahstan.

Cod QR și spațiu de interogatoriu

Expoziția „Trenul Durerii” de anul acesta vine cu câteva elemente inovative, în așa fel încât vizitatorii să facă cunoștință cu momentele tragice prin care au trecut cei deportați. Igor Cașu, istoric și director la Agenția Naționala a Arhivelor, spune că expoziția a fost amplasată într-un loc simbolic și anume în Piața Marii Adunări Naționale, în „centrul puterii” acolo unde a fost amplasat monumentul lui Lenin, în trecut, pentru a fi transmis un mesaj puternic.

Expoziția „Trenul Durerii” din acest an are câteva elemente noi.

Expoziția „Trenul Durerii” din acest an are câteva elemente noi.

Cei care vor veni să vadă expoziția pot scana chiar la intrare un cod QR și pe telefonul mobil le vor apărea imagini video cu soldați care împușcă în direcția vizitatorilor. Un alt element nou este spațiul din primul vagon în care a fost improvizat un interogatoriu așa cum se întâmpla în perioada deportărilor. „Cum s-au [colectat și] falsificat aceste date în baza cărora au fost duși în Siberia”, a explicat Igor Cașu în cadrul lansării expoziției.

Igor Cașu (centru dreapta), istoric și director la Agenția Naționala a Arhivelor, prezintă conducerii R.Moldova expoziția „Trenul durerii”

De asemenea, au fost expuse mai multe obiecte din perioada 1948-1949, de după război, care au fost luate de cei deportați în Siberia. Obiecte cum ar fi fierăstraie, topoare cu care au reușit să-și facă spații de locuit în Siberia, lucruri pe care cei din primul val nu au avut permisiunea să le ia, fapt ce le-au îngreunat considerabil supraviețuirea în frigul din Siberia.

Obiecte luate de cei deportați pentru a putea supraviețui în Siberia

Au mai luat cu ei costume naționale, icoane, biblii, veselă - obiecte aduse din Galeria Colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului Raional Ialoveni.

Potrivit istoricului Igor Cașu, oamenii „nu rezistă mai mult de 10-15 minute la expoziție”.

„Nu cerem să ne răzbunăm”

Victor Enache s-a născut în Siberia. Tatăl lui a fost deportat când avea 15 ani, împreună cu bunica lui, de 60 de ani, din satul Măcărești, Ungheni. Mama a fost deportată din regiunea Cernăuți.

Victor Enache, victima deportărilor în Siberia

La evenimentul de comemorare, Enache a venit cu cartea pe care a scris-o despre mai multe familii deportate din zona Prutului. „Nu cerem să ne răzbunăm, cerem să nu ne uitați, cerem să fim auziți”, a declarat persoana deportată, menționând că în Republica Moldova ar mai fi în viață aproximativ 6.200 de persoane deportate și urmași ai acestora.

Valentina Sturza, președinta de onoare a Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova, spune că, din rândul celor care au fost duși în Siberia în primul val al deportărilor din 1941, este una dintre cele 6 persoane care au mai rămas astăzi în viață.

Valentina Sturza este victimă a primului val de deportări staliniste, din 1941, dar și președinta de onoare a Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova.

„Noi am supraviețuit în ciuda celor care ne-au dus pe noi la pierire. Nu uităm aceste zile negre niciodată, suntem puternici”, a declarat Sturza. Potrivit ei, nici într-un val al deportărilor nu a fost cruțat cineva: nici persoanele cu dizabilități, nici bătrânii, nici femeile gravide care nășteau și rămâneau fără copiii lor. „Mi-e greu să-mi amintesc de acele zile”, a declarat femeia deportată.

Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a făcut referire la războiul ținut de Rusia în Ucraina, menționând că aproape 2 mii de copii au fost răniți sau uciși, iar peste 20 de mii au fost separați de familiile lor. „Doar curajul poporului ucrainean ține războiul departe de Moldova și de restul Europei”, a declarat președinta.

Președinta țării a declarat că poporul moldovenesc nu a ales să fie „deportat, înfometat, ucis, trimis la război”. „Să nu uităm niciodată ororile lui și să ne asigurăm că niciodată țara noastră nu va trece prin asemenea teroare.”

Expoziția va putea fi vizitată de la 9 dimineața până la 21 seara, până pe 31 iulie. De asemenea, în perioada 3 iulie – 3 august și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei vei găsi o expoziție dedicată comemorării a 75 de ani de la deportările staliniste.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te