Linkuri accesibilitate

Guvernul invită diplomații ruși să viziteze vagoanele din PMAN, după acuzațiile de rusofobie


Expoziția „Basarabenii în gulag”, care cuprinde documente, fotografii și bunuri ale celor deportați, organizată într-un vagon de marfă – un prototip al vagoanelor în care au fost transportați moldovenii spre Siberia.
Expoziția „Basarabenii în gulag”, care cuprinde documente, fotografii și bunuri ale celor deportați, organizată într-un vagon de marfă – un prototip al vagoanelor în care au fost transportați moldovenii spre Siberia.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a cerut autorităților ruse să se abțină de interferențe în treburile interne ale R. Moldova, „inclusiv în probleme bisericești și ce țin de istoria noastră”. Răspunsul vine după ce Ambasada Rusiei de la Chișinău a criticat expoziția dedicată deportărilor staliniste.

„Acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului nostru. Invităm reprezentanții ambasadei ruse să viziteze vagoanele instalate în Piața Marii Adunări Naționale pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag”, se arată într-un comunicat emis de MAEIE.

Cu o zi în urmă, Ambasada Federației Ruse din R. Moldova a comentat expoziția „Basarabenii în Gulag”, acuzând autoritățile de la Chișinău că au „inițiat luna de rusofobiei, mascată sub lupta cu totalitarismul”.

„Mesajul acțiunilor organizate în R. Moldova este evident: incitarea intenționată la ură împotriva Rusiei și a tot ce este rusesc”, a declarat Ambasada Rusiei.

Două vagoane după modelul celor în care mii de basarabeni au fost deportați în Siberia de regimul totalitar comunist au fost instalate în PMAN, în fața Guvernului, pe 6 iulie, când a fost comemorat cel mai mare val de deportări din Basarabia. Expoziția organizată de Guvern a fost prelungită până pe 30 iulie.

Moscova a mai acuzat Chișinăul și de faptul că ar încuraja conflictul dintre cele două biserici ortodoxe din R. Moldova. Scandalul a izbucnit după ce un preot de la Mitropolia Moldovei a trecut la Mitropolia Basarabiei.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG