Extinderea UE: se profilează discuții Orban-Zelenski?

Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andri Iermak, ținând un discurs la US Institute of Peace. Washington, 5 decembrie 2023 (Sursă: Președinția Ucrainei)

Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andri Iermak, a spus că a vorbit cu ministrul de externe ungur Péter Szijjarto despre o posibilă întâlnire între președintele Volodimir Zelenski și premierul ungur Viktor Orban, pe tema opoziției ungare față de apropierea Ucrainei de UE.

Într-o postare pe Telegram, Iermak, aflat într-o vizită la Washington, a spus că Kievul și Budapesta sunt în principiu de acord să stabilească „o dată potrivită pentru asemenea întâlnire”, relatează Reuters.

Szijjarto a spus într-o declarație că Budapesta este „deschisă” în ce privește întrevederea, dar „numai dacă există o șansă ca ea să aibă un rezultat pozitiv”.

El a adăugat că pentru asemenea întâlnire la vârf e nevoie de „pregătiri serioase și discuții preliminare”. Summitul UE care ar trebui să decidă asupra începerii negocierilor de aderare cu țări ca Ucraina sau Moldova începe deja peste o săptămână.

Liderul naționalist ungur Viktor Orban, apropiat Kremlinului, a cerut ca chestiunea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina să nici nu fie pusă pe agenda summitului din 14-15 decembrie, căci în absența consensului, UE se va face de râs și își va compromite „bunul cel mai de preț, unitatea”.

Orban spune că Ucraina nu este pregătită de negocieri de aderare, și se opune și unui pachet de ajutoare financiare pentru țara invadată de ruși.

### Vezi și... ### Extinderea UE: Ucraina vrea să fie membră cu drepturi depline, Ungaria îi pune bețe în roate

„Parteneriat” în loc de negocieri

Premierul ungur ar vrea ca Ucrainei să i se ofere un „parteneriat strategic”, deocamdată, care să dureze 5 sau 10 ani.

Ungaria nu se opune deschis altor candidaturi la aderare, cum este a Moldovei, dar la Bruxelles se crede că o amânare a începerii negocierilor cu Ucraina ar avea impact și asupra altor țări aspirante.

Înaintea summitului UE de săptămâna viitoare, liderii din multe țări membre fac presiuni asupra Ungariei, încercând să o convingă să nu-și folosească dreptul de veto împotriva Ucrainei.

Viktor Orban era așteptat joi seară la Paris, la o cină informală cu președintele francez Emmanuel Macron.

Între timp, țările din UE altele decât Ungaria continuă să-și exprime sprijinul pentru începerea negocierilor de aderare cu țări candidate.

Comisia de Politică Externă din legislativul Lituaniei, de exemplu, a adoptat miercuri o declarație de sprijin pentru aspirațiile Ucrainei și Moldovei.

### Vezi și... ### Suspans înainte de summitul UE. Orbán, chemat la Macron