Anunțul a fost făcut de Nadejdin pe contul său oficial de Telegram, unde a spus că nu este de acord cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Rusiei și că va face apel la Curtea Supremă.
„Am colectat peste 200.000 de semnături din întreaga Rusie. Am coordonat o operațiune de colectare deschisă și onestă – cozile de la sediile noastre și punctele de colectare au fost văzute de întreaga lume”, a spus Nadejdin, potrivit Reuters.
„A lua parte la alegerile prezidențiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică a vieții mele. Eu nu voi ceda”, a adăugat el.
În cadrul ședinței CEC dedicată examinării dosarului său, membrii instituției au susținut că au identificat 9.147 de semnături invalide din cele 60.000 selectate aleatoriu pentru a fi verificate. În consecință, aceștia susțin că numărul total al semnăturilor valabile prezentate de Nadejdin este de 95.587, potrivit The Moscow Times. Lui Nadejdin i s-a dat răgaz de doar o zi pentru a „repara” greșeala.
„Nu este suficient pentru a fi înregistrat în calitate de candidat”, a spus membrul CEC, Andrei Șutov.
CEC a mai invalidat 3.000 de semnături din cauza neconcordanțelor dintre colectori, 360 de semnături colectate de membrii birourilor electorale și 11 semnături ale unor persoane decedate.
### Vezi și... ### Listele depuse de Nadejdin ar conține „suflete moarte”, spun oficialii ruși„Zeci de milioane de oameni vor vota pentru mine și voi îmi vorbiți despre 11 „suflete moarte”, a replicat, cu năduf, Nadejdin la ședința CEC.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a calificat decizia CEC ca fiind „în concordanță cu regulile electorale”, reiterând motivarea instituției privind „neregulile” depistate în listele cu semnături depuse.
Între timp, Serghei Malinkovici, un alt candidat din partea Partidului Comuniștilor din Rusia, a fost descalificat în timpul aceleiași ședințe CEC de joi.
Decizie previzibilă
Săptămâna trecută, oficialii CEC afirmau că au găsit mai multe nereguli în dosarul și listele de semnături depuse de Nadejdin și echipa sa. Un vicepreședinte al instituției a susținut că multe dintre semnături ar aparține unor persoane decedate.
La scurt timp, Nadejdin a reacționat într-un mesaj postat pe Telegram, în care a afirmat că existența „sufletelor moarte” ar fi mai mult o întrebare pentru biserică sau „exorciști”.
„Voi și cu mine sunteți cei mai vii dintre vii. Dacă cineva își imaginează că ei văd suflete moarte pe listele mele cu semnături – păi, prieteni, asta nu e o întrebare pentru mine. E mai mult pentru biserică, sau pentru un exorcist”, a scris el.
### Vezi și... ### Nadejdin a depus dosarul pentru a candida la președinția Rusiei. Ce șanse are să apară pe buletinele de vot?De altfel, puțini se așteptau ca Nadejdin să primească dreptul de a participa în cursa electorală, având în vedere controlul ferm și influența exercitată de Kremlin. Dar campania lui Nadejdin a atras atenția multora tocmai grație opoziției sale față de ceea ce în Rusia se numește „operațiunea militară specială” în Ucraina.
Declanșarea ei a fost „greșeala fatală” a lui Putin, a spus Boris Nadejdin. El a promis că va încheia conflictul prin negocieri.
Kremlinul a afirmat anterior că nu-l vede pe Nadejdin ca unul din rivalii lui Putin, afirmând că președintele în funcție va câștiga alegerile pe baza sprijinului popular dobândit în cele peste două decenii de când se află la putere, ca șef de stat sau guvern.