Incidentul a avut loc pe 28 februarie în Chișinău. Bărbatul a turnat acid sulfuric concentrat pe soția sa în timpul unui conflict. În urma incidentului a fost rănită și fiica acesteia, în vârstă de șase ani, care a încercat să-și protejeze mama. Ulterior, ea a reușit să iasă din apartament și să cheme ajutor.
În urma acestui caz, femeia a fost diagnosticată cu arsuri multiple moderate, iar fetița cu arsuri ușoare. Procurorii au deschis un dosar penal și l-au acuzat pe bărbat de tentativă de omor al unui membru al familiei „cu deosebită cruzime”. Bărbatul și-a recunoscut ulterior vina în fața procurorilor și le-a spus că regretă gestul.
Potrivit Centrului de Drept al Femeilor, acesta a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Instanța de judecată l-a mai obligat să-i plătească femeii jumătate de milion de lei despăgubiri morale și alte 1,1 milioane de lei „despăgubiri pentru prejudiciu biologic”, adică pentru leziunile grave pe care le-a suferit în urma incidentului.
Avocata Elena Cojocaru, care a reprezentat victima în instanță, a spus pentru Europa Liberă că dosarul a fost unul „destul de complicat”. Ea a precizat că judecătorii au satisfăcut în totalitate atât solicitarea procurorilor privind pedeapsa cu închisoarea, cât și pe cea a avocatului privind cuantumul despăgubirilor morale.
- Te-ar putea interesa și: Procurorul general: Vetting-ul a afectat investigarea „furtului miliardului”
Pentru că a pledat vinovat, bărbatul a primit o sentință mai blândă, potrivit avocatei.
„Acesta este un pas important pentru justiție și un mesaj clar că violența nu rămâne nepedepsită”, a spus Centrul de Drept al Femeilor într-un comunicat de presă.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.
Potrivit Procuraturii Generale, procurorii au instrumentat 880 de cauze penale de violență domestică în 2023, față de 852 în 2022 și 947 în 2021. De asemenea, 27 de omoruri și 36 de violuri au fost înregistrate printre infracțiunile împotriva copiilor și familiilor.
În același an, 592 de cazuri de violență în familie au fost aduse în instanță, iar judecătorii au pronunțat 614 sentințe în astfel de cazuri. În 348 de cazuri, agresorii familiali au fost condamnați la muncă neremunerată, iar în 213 cazuri au fost condamnați la închisoare de la 2 la 9 ani. În alte 53 de cazuri, magistrații au impus pedepse cu suspendare.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te