Fermierii americani în criză, pe fundalul pandemiei de Covid-19

La coadă, la piața, păstrând distanța fizică, Oakland, California, 21 aprilie 2020

Războiul comercial cu China și acum, pandemia de coronavirus, au accentuat criza fermelor americane.

Fermierii americani luptă pentru supraviețuire economică, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Trei factori afectează fermierii americani în această perioadă: scăderea prețurilor pe piețele financiare, blocarea liniilor de aprovizionare și sistarea unei mari părți a exporturilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondență de la Washington: agricultura americana in criza

Chiar și înainte de coronavirus, fermierii americani avuseseră de suferit ca urmare a războiului comercial cu China, care este cel mai mare cumpărător de produse agricole din lume. Virusul care a urmat a transformat o situație precară într-una catastrofală. Pe piețele financiare investitorii ezită să se aventureze, pe fondul fluctuațiilor cererii. O mutație importantă în America este cea a consumatorilor dinspre restaurante, cele mai multe închise în acestă perioadă, către magazine alimentare, iar fermele resimt aceasta mutare structurală.

În 2019, industria a fost marcată de instabilitate: datoriile fermelor au atins un record și falimentele fermelor de familie a crescut cu cel mai mare procent – 20% - din ultimii opt ani. Venitul fermelor americane a crescut in 2019, dar 40% din această creștere s-a datorat ajutorului statului.

Prima fază a acordului comercial cu China, care s-a angajat să cumpere în plus din America produse – între care și agricole – în valoare de 200 de miliarde dolari a dat speranțe fermierilor. Dar virusul a afectat cererea din China și achizițiile proiectate s-au evaporat. Valoarea totală a exporturilor agricole americane a scăzut și mai mult, după nivelele coborâte din 2019. În agricultură există și o criză de forță de muncă, numărul migranților – pe care fermierii contează - scazând în ultimii ani. Pe fondul crizei, statul plătește fermierilor americani o sumă totală de 16 miliarde de dolari, în plus cumpără produse de 3 miliarde. Dar pierderile – anticipează experții - vor depăși aceste sume.