Fermierii bulgari și-au suspendat protestele. Guvernul de la Sofia oprește temporar importul semințelor de floarea soarelui din Ucraina

Fermieri bulgari, la protestul din apropierea Sofiei, 20 septembrie 2023

Marele protest agricol din Bulgaria a început luni și s-a încheiat miercuri. Tractoarele sunt deja departe de Sofia, iar guvernul lui Nikolai Denkov s-a angajat ca Bulgaria să nu importe floarea-soarelui din Ucraina până când nu se vor vinde cantitățile locale, transmite Serviciul bulgar al Europei Libere.

Acordul, la care s-a ajuns la sfârșitul zilei de 19 septembrie, prevede o interdicție temporară a importurilor de semințe de floarea-soarelui din Ucraina, precum și introducerea de cote pentru importurile de cereale din Ucraina.

Deși unii au spus că acordul nu soluționează toate revendicările, majoritatea fermierilor, care se adunaseră cu tractoarele lor la intrarea în Sofia, capitala Bulgariei, au declarat că au aprobat proiectul unui acord, care a fost semnat ulterior de reprezentanții protestatarilor și ai guvernului la 20 septembrie.

„Nu mai avem de lucru aici, astăzi”, le-a spus protestatarilor Ilia Prodanov, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale, după care fermierii au părăsit tabăra lor de lângă Sofia.

Serviciul bulgar al Europei Libere relatează și despre o încercare eșuată a unor politicieni pro-ruși din Bulgaria de a-și face capital politic pe seama protestelor. În momentul în care fermierii se pregăteau să plece, liderul partidului pro-rus Renașterea, Kostadin Kostadinov, a decis să li se alăture. Dar, fermierii, pur și simplu, l-au luat de braț și l-au dat afară. Kostadinov a scris pe rețele că a fost invitat de protestatarii nemulțumiți să discute cu ei, dar nu a făcut nicio mențiune despre cele întâmplate, în postarea sa pe Facebook.

Agricultorii bulgari și-au început protestul pe 18 septembrie, după ce parlamentul de la Sofia a decis să ridice interdicția privind importurile de cereale ucrainene. Fermierii au spus că un aflux de cereale ucrainene ar putea perturba din nou piața locală, în timp ce Kievul este în căutarea unor noi rute terestre de export, după ce Rusia s-a retras din acordul care permitea navelor să transporte marfă în siguranță pe Marea Neagră.

La începutul acestui an, cerealele din Ucraina au inundat piața locală, ceea ce a provocat o prăbușire a prețurilor și proteste ale fermierilor care au cerut interzicerea importului unor produse agricole din Ucraina.

Săptămâna trecută, fermierii au refuzat să negocieze cu guvernul, determinându-l pe premierul Nikolai Denkov să spună că aceștia „au început să se comporte ca niște teroriști”.

Negocierile dintre fermieri și guvern au găsit o „abordare comună” pentru a satisface majoritatea revendicărilor, deschizând calea pentru un acord, au declarat producătorii.

Ca parte a acordului, guvernul de la Sofia s-a angajat să negocieze cu Comisia Europeană și cu guvernul de la Kiev pentru impunerea de cote la importurile de cereale ucrainene, în încercarea de a evita o suprasaturare a pieței bulgare.

### Vezi și... ### Ucraina dispusă să controleze exporturile de cereale spre cele cinci țări „din prima linie”

De asemenea, fermierii vor primi subvenții suplimentare de 150 de milioane de leva (82 de milioane de dolari) până la 6 octombrie, în legătură cu impactul negativ al războiului din Ucraina. De asemenea, guvernul va aloca suplimentar 63 de milioane de leva (35 de milioane de dolari) la subvențiile agricole pentru 2023.

În luna mai, Bulgaria s-a numărat printre cele cinci țări UE care au impus interdicții la importul de cereale din Ucraina, invocând necesitatea de a-și proteja producătorii agricoli și piața internă.

Însă o schimbare ulterioară de guvern la Sofia a dus la o schimbare a poziției Bulgariei. Guvernul lui Denkov, care a preluat mandatul în iunie, a declarat că interdicția a privat bugetul de venituri fiscale și a dus la creșterea prețurilor la alimente.

Parlamentul Bulgariei a decis la 14 septembrie să ridice interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene, o măsură salutată de Ucraina.

O zi mai târziu, Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască interdicția generală asupra importurilor unor produse agricole ucrainene pentru cele cinci țări membre. Dar, imediat, Polonia, Ungaria și Slovacia au impus, în mod unilateral, propriile interdicții, în timp ce Ucraina a declarat că va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva acestora.

### Vezi și... ### Polonia, Ungaria și Slovacia ignoră decizia UE și continuă să interzică importul de cereale ucrainene