Filiala Al Qaeda spune că a ucis 50 de mercenari ruși și 10 soldați malieni în Mali

„Memorialul” ridicat la Moscova în cinstea fondatorului armatei Wagner, Evgheni Prigojin, a fost mai vizitat ca de obicei luni, 29 iulie, după ce au apărut știri despre uciderea unora din membrii grupării în Africa.

O filială a Al Qaeda a declarat că a ucis 50 de mercenari ruși Wagner și 10 soldați malieni într-o ambuscadă în regiunea Kidal din nordul Maliului, aproape de granița cu Algeria, sâmbătă, potrivit Grupului de Informații SITE, preluat de Reuters.

Ambuscada a avut loc în aceeași zi în care o mișcare rebelă tuaregă, cunoscută sub numele de Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate și Dezvoltare (CSP-PSD), a declarat că a ucis și rănit zeci de soldați malieni și mercenari Wagner în câteva zile de lupte în orașul de graniță Tinzaouaten.

Reuters scrie că pare a fi cea mai grea înfrângere a mercenarilor ruși Wagner de la implicarea lor în Mali, unde au mers pentru a ajuta junta maliană în lupta împotriva grupurilor islamiste implicate în diferite insurgențe în Sahel, începând din 2012.

Mali, unde armata a preluat puterea prin lovituri de stat în 2020 și 2021, a declarat că forțele ruse de acolo nu sunt mercenari Wagner, ci instructori care ajută trupele locale să se familiarizeze cu echipamentul cumpărat din Rusia.

Cu toate acestea, Wagner a declarat într-un comunicat rar, luni, că oamenii săi au luptat alături de soldați malieni între 22 și 27 iulie în apropiere de Tinzaouaten și au suferit pierderi grele, recunoscând inclusiv moartea comandantului lor, Serghei Șevcenko.

Mai mulți bloggeri militari ruși au relatat despre cel puțin 20 de morți din rândurile Wagner.

SITE a citat duminică o declarație a filialei Al Qaeda Jama'a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin (JNIM) spunând că militanții săi au reușit să „atragă într-o ambuscadă complexă un convoi al armatei maliene și mercenari Wagner" la sud de Tinzaouaten.

Armata maliană și forțele Wagner au fost atacate după ce s-au retras din Tinzaouaten, pe care au încercat să-l captureze de la separatiștii conduși de tuaregi.

Două surse de securitate au spus că convoiul a fost atacat de separatiști și JNIM în teren accidentat, dar amploarea coordonării dintre cele două grupuri nu este clară.

Autoritățile maliene au acuzat grupurile tuarege și jihadiste de colaborare.

Armata maliană a declarat într-un comunicat luni că a început o „operațiune de stabilizare" în zona vizată de rebeli pe 19 iulie și a lansat un atac pe 25 iulie.

Furtunile de nisip au favorizat apoi adversarii - a mai spus armata - permițându-le să se regrupeze. Au izbucnit ciocniri violente și au existat pierderi umane și materiale semnificative, se arată în comunicat, fără a se oferi alte detalii.

Tuaregii sunt un grup etnic care locuiește în regiunea deșertului Sahara, inclusiv în părți din nordul Maliului. Mulți dintre ei se simt marginalizați de guvernul malian.

Separatiștii conduși de tuaregi au lansat o rebeliune în 2012, care a fost respinsă în nordul arid al Maliului și ulterior deturnată de grupuri militante islamiste.

Ucraina a sugerat că serviciile ei de informații ar fi jucat un rol în evenimente.

Citat de ziarul The Guardian, Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al agenției de informații militare a Ucrainei a declarat că „rebelii au primit informațiile necesare care au permis o operațiune militară de succes împotriva criminalilor de război ruși”.

Iusov nu a spus dacă militarii ucraineni au fost implicați și direct în lupte sau au fost prezenți în țară. El a spus că agenția „nu va discuta detaliile în acest moment, dar vor urma mai multe detalii”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te