Rusia recurge la metode neconvenționale pentru a-și extinde influența, în încercarea de a evita izolarea internațională, inclusiv prin eforturi de destabilizare și slăbire a adversarilor săi. Unele din aceste metode implică redefinirea grupului de mercenari Wagner, care a promovat cu succes politica Kremlinului pe continentul african pentru a obține accesul la resurse naturale. Aceste constatări se conțin în ultimul raport, din 20 februarie, al Institutului Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI), cu sediul la Londra.
Președintele rus Vladimir Putin a văzut în dezvoltarea legăturilor economice cu Africa și Orientul Mijlociu o modalitate de a se proteja de sancțiunile internaționale impuse țării sale în legătură cu războiul din Ucraina, potrivit raportului RUSI.
Experții Institutului Regal afirmă că organizația paramilitară Wagner - desființată în iunie 2023, după revolta eșuată a fondatorului său, Evgheni Prigojin, care a murit la scurt timp într-un accident aviatic suspect - a trecut sub controlul serviciilor secrete ale armatei ruse, GRU. De atunci, grupul de mercenari Wagner acționează ca un corp expedițonar a cărui misiune este de a slăbi poziția puterilor occidentale în Africa și în Orientul Mijlociu.
„Rosscolonialismul” și succesul său „pe mai multe fronturi”
„GRU a preluat funcțiile grupului Wagner și urmărește la modul agresiv extinderea parteneriatelor sale în Africa, urmărind invenția explicită de a înlocui parteneriatele occidentale”, se arată în raport, ai cărui autori folosesc termenul de „rosscolonialism”, despre care afirmă că ar înregistra succese „pe mai multe fronturi”.
Totodată, raportul RUSI critică guvernele occidentale, indicând asupra „incapacității acestora de a contribui la rezolvarea problemelor cu care se confruntă partenerii lor”. Experții notează, de asemenea, nivelul ridicat al frustrărilor legate de Occident în aceste regiuni, ceea ce nu face decât să întărească „mandatul rusesc”.
Printre altele, raportul RUSI afirmă că autoritățile ruse îl folosesc pe liderul cecen Ramzan Kadîrov pentru a crea o vastă rețea de influență în rândul populației cecene și musulmane din Europa și Orientul Mijlociu, urmărind aceeași intenție - de a contribui la subminarea intereselor țărilor occidentale. Refuzul mai multor state de a se alătura sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei este, în parte, o consecință a eforturilor diplomatice ale lui Kadîrov, consideră experții.
Publicația The Economist notează că experții RUSI s-au bazat pe documente „obținute de la serviciile de informații rusești” și pe comunicarea cu „instituții oficiale relevante” pentru a pregăti raportul. Se presupune că este vorba despre serviciile de informații din Ucraina și Europa.
La sfârșitul anului 2022, se arată în studiu, conducerea Rusiei a ajuns la concluzia că are nevoie de o raportare mai clară din partea agențiilor sale. Adjunctul șefului administrației de la Kremlin, Serghei Kirienko, a fost pus să coordoneze așa-numitele „comitetele de influență specială”. Acestea sunt structurile care coordonează operațiunile rusești împotriva Occidentului și analizează ulterior efectul lor.
Moldova, exemplul unei campanii de dezinformare „bine țintită”
Ca urmare, campaniile de propagandă ale Rusiei au devenit mai consistente. Drept exemplu este adus cazul Republicii Moldova. Autorii raportului spun că eforturile de dezinformare ale Rusiei în legătură cu cererea de aderare a Moldovei la UE au devenit mult mai bine țintite și mai consecvente anul trecut, față de tentativele dispersate de până atunci.
O altă concluzie a raportului RUSI este serviciile speciale ale Rusiei caută în mod activ să își extindă acțiunile în mai multe domenii ce reprezintă amenințări strategice pentru membrii NATO. În primul rând, GRU își restructurează modul în care gestionează recrutarea și pregătirea forțelor speciale și reconstruiește dispozitivul de susținere al acestora pentru a putea să se infiltreze în țările europene.