Linkuri accesibilitate

Armata „digitală” a liderului cecen Kadîrov


Kadîrov la un forum al presei din Caucazul de Nord, în 2018 (foto TASS)
Kadîrov la un forum al presei din Caucazul de Nord, în 2018 (foto TASS)

Mașinăria propagandistică a liderului autoritar cecen, Ramzan Kadîrov, care sprijină activ invazia rusă în Ucraina, ar putea deveni un element important al campaniei pentru un nou mandat prezidențial al lui Vladimir Putin în 2024.

Guvernul Republicii Cecene a decis să înființeze în anul care vine un așa-numit „Centru regional de conținut”. Personalul acestuia va trebui să redacteze și să publice postări pe rețelele sociale pentru instituțiile de stat locale. În timp ce liderul autoritar de la Groznîi, Ramzan Kadîrov, manifestă o preocupare constantă pentru promovarea imaginii sale, bugetarii ceceni sunt forțați să lase comentarii pozitive sub postările sale, iar presa locală a fost transformată într-un instrument de anihilare a oricăror voci critice, afirmă experți și activiști pentru drepturile omului, intervievați de jurnaliștii de la Kavkaz.Realii, Serviciul pentru Caucazul de Nord al Europei Libere.

„Dragoste” fără răspuns

Potrivit guvernului de la Groznîi, Centrul va avea 17 angajați, iar principalul scop al activității acestuia va fi „asigurarea accesului populației la informație”, precum și „producerea și publicarea conținutului regional pe paginile instituțiilor de stat”. „Centrul de conținut” ar mai urma să difuzeze „știri importante și de actualitate” și „informații despre valorile culturale și religioase”.

„Grija” autorităților cecene pentru rețelele de socializare are o istorie îndelungată. Acestea au încercat chiar să-și creeze propria rețea socială în Cecenia. În 2017, Kadîrov a anunțat lansarea proiectului @Mylistory, iar autorii acestuia au susținut că aplicația ar fi mai avansată decât Instagram. Însă, utilizatorii au considerat că rețeaua cecenă nu este una sigură. Drept urmare, aplicația nu a căpătat popularitate și a încetat să funcționeze în septembrie 2020.

Înaintea războiului cu Ucraina, când Instagram nu era încă interzisă în Rusia, anturajul lui Kadîrov i-a promovat în mod activ contul, în ciuda blocajelor regulate. Bloggeri populari și vedete din showbiz erau plătite ca să-i facă publicitate și se organizau tombole de abonament la care, de exemplu, se putea câștiga o mașină Range Rover.

O analiză independentă a contului de Instagram al lui Kadîrov - „ya_pomoshnik_kra_95” -, realizată în decembrie 2021, a arătat că, din cele 8,2 milioane de urmăritori, publicul activ nu depășea 1,3%. Iar din mai mult de 500 de conturi de utilizatori analizate, doar 0,3% s-au dovedit a fi autentice. Gradul mediu de implicare a utilizatorilor, adică raportul dintre activități și numărul total de abonați, a fost de numai 2,5%.

Like-uri și comentarii laudative, la comandă

În 2022, Kadîrov s-a concentrat asupra canalului său de Telegram, care are astăzi peste două milioane de urmăritori. Se spune că acesta este una din resursele-cheie ale propagandei ruse în sprijinul războiului din Ucraina.

Concomitent, anturajul liderului de la Groznîi nu abandonează încercările de a utiliza Instagram. După ce rețeaua socială a fost blocată în Rusia, mulți oficiali ceceni și chiar instituții de stat și-au menținut în continuare conturile. În luna octombrie 2023, contul Instagram al unuia din fiii lui Kadîrov, Adam, în vârstă de 15 ani, a fost blocat după ce acesta a intrat într-o celulă a Centrului de detenție preventivă din Groznîi și l-a bătut pe un bărbat acuzat de arderea Coranului.

Angajații organizațiilor bugetare din Cecenia se plâng că sunt forțați adesea să posteze comentarii laudative pe rețelele sociale la postările instituțiilor locale și ale lui Kadîrov însuși. De exemplu, la o întâlnire cu angajații poliției rutiere, Ahmed Dudaev, șeful ministerului Informației, a cerut reprezentanților organelor de drept să răspundă prompt la relatările activiștilor despre încălcarea drepturilor omului în regiune.

La rândul său, Ramzan Kadîrov i-a catalogat drept „periculoși” pe toți bugetarii ceceni care nu s-au abonat încă pe rețele la posturile de televiziune și radio de stat din Groznîi.

Site-ul Kavkaz.Realii (Serviciul pentru Caucazul de Nord al RFE/RL) a scris în repetate rânduri despre practica larg răspândită în Cecenia prin care locuitorii acestei republici sunt forțați nu numai să se aboneze la paginile oficiale, dar și să publice comentarii elogioase la adresa autorităților.

Goarna campaniei pentru un nou mandat al lui Putin?

Sute de oameni lucrează în presa de stat cecenă și nimeni nu a vorbit vreodată despre lipsa acută a unui „Centru regional de conținut”. Este posibil ca acesta să devină biroul principal al mașinăriei de propagandă a lui Kadîrov, a spus un activist al Centrului pentru apărarea drepturilor omului „Memorial”, care a rugat să i se păstreze anonimatul, din motive de securitate.

Interlocutorul jurnaliștilor de la Kavkaz.Realii a atras atenția asupra faptului că, atunci când a anunțat crearea centrului, premierul cecen Muslim Huciev s-a referit la instrucțiunile date de primul adjunct al șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko.

Premierul cecen nu a precizat ce instrucțiuni a primit de la Kremlin, dar se știe că fiul oficialului rus, Vladimir Kirienko, a preluat în 2021 șefia companiei VK, rețeaua de socializare rusă VKontakte. Activistul de la „Memorial” consideră că această rețea socială va deveni un instrument important de campanie în alegerile prezidențiale ruse din 2024.

„Prin urmare, nu exclud posibilitatea ca «Centrul regional de conținut» să fie creat, printre altele, pentru a promova agenda alegerilor prezidențiale ruse”, sugerează el.

„Nu este nevoie să ai o diplomă în comunicare ca să vezi un lucru evident: mass-media din Cecenia este propagandă în cea mai pură formă, este un punct de referință”, a subliniat reprezentantul centrului „Memorial”.

Autoritățile cecene monitorizează îndeaproape presa și reacționează vehement la orice semnal de alarmă din partea activiștilor cu privire la încălcarea drepturilor locuitorilor republicii, spune și Aleksandra Miroșnikova, de la Grupul de criză SC SOS.

„Cred că noul «Centrul de conținut» va face același lucru pe care îl face și „fabrica de troli”, afirmă ea. Eficacitatea acestei activități se datorează faptului că, deși comentariile par ridicole – și este evident că sunt făcute de persoane plătite, care nu sunt interesate de rezolvarea problemei -, se creează falsa impresie că ar exista o reacție în masă. Cei care spun adevărul despre ceea ce se întâmplă în regiune sunt pur și simplu copleșiți de cantitatea imensă de postări laudative la adresa autorităților, de aceea, s-ar putea crea impresia că acești oameni sunt în minoritate.”

Boții ceceni și boții Kremlinului

Autoritățile cecene folosesc activ tehnologiile moderne pentru a-și promova agenda informațională. De exemplu, încă în anul 2015, Cecenia și-a creat propria „fabrică de troli” - aceasta era situată la etajul 11 al uneia din clădirile înalte ale complexului Grozny-City. „Armata cibernetică” a lui Kadîrov a fost supranumită „krahobots” - „KRA” fiind abrevierea numelui liderului cecen.

Trolii lui Kadîrov nu se ocupă numai de promovarea agendei regimului de la Groznîi, dar postează și comentarii negative la textele bloggerilor de opoziție care critică regimul din Cecenia. Totodată, postările oficiale abundă de sute de comentarii-clișeu, cum ar fi: „Mult noroc în toate, fraților” sau „Să vă fie binecuvântați urmașii” ș.a.

Trolii/boții ceceni au fost deosebit de activi în 2022, după începutul invaziei rusești în Ucraina, spune autorul proiectului „Capcana Bucătarului”, care se ocupă de identificarea conturilor false de pe rețelele sociale.

Potrivit lui, liderul cecen este promovat activ și de trolii/boții din Rusia, posibil, la comanda Kremlinului. De exemplu, acest lucru s-a putut observa în comentariile de sub postările lui Kadîrov despre capturarea orașului Mariupol și a militarilor ucraineni, sau la apelul liderului cecen către liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Mai nou, spune interlocutorul Kavkaz.Realii, multe comentarii par să fie generate de așa-numita inteligență artificială.

XS
SM
MD
LG