Linkuri accesibilitate

Franța a descoperit o vastă campanie de dezinformare online făcută de Rusia


Autoritățile franceze au anunțat marți că au descoperit o importantă campanie de dezinformare a Rusiei, care a implicat postarea de știri false deghizate în articole ale unor media importante.

Statele occidentale sunt extrem de îngrijorate de intensificarea campaniilor de manipulare și dezinformare prin presă conduse de Rusia, dat fiind că Moscova încearcă să influențeze opinia publică din întreaga lume în legătură cu războiul din Ucraina cu ajutorul unui război hibrid informațional.

„Franța condamnă aceste acțiuni nedemne de un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a declarat ministrul de externe Catherine Colonna. „Autoritățile franceze cooperează îndeaproape cu partenerii lor pentru a învinge războiul hibrid condus de Rusia”, a adăugat ea.

Franța a tras de mai mulți ani un semnal de alarmă cu privire la presupusele campanii de dezinformare rusești în zonele din Africa francofonă, în special în cele undea fost activă gruparea de mercenari ruși Wagner. După cum a recunoscut și fondatorul grupului, compania Wagner are ceea ce se numește „o fermă de troli” prin care a încercat controlul campaniilor politice-electorale în mai multe țări occidentale.

Campania de dezinformare detectată de Franța este efectuată de „actori ruși”, cu implicarea „unor entități de stat sau entități afiliate statului rus” care au lucrat apoi pentru a-i amplifica impactul, potrivit lui Colonna. „Această campanie se bazează în special pe crearea de pagini web false ale unor organe de presă naționale sau pagini guvernamentale. De asemenea au fost create conturi false pe rețelele de socializare”, a spus ea.

„Nu va descuraja Franța”

Cel puțin patru cotidiane franceze - Le Parisien, Le Figaro, Le Monde și 20 Minutes - au fost victime ale operațiunii.

Au fost vizate și alte mari media, în special cele germane, printre care Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel și Bild.

În articolul său despre campanie, Le Monde a confirmat că a fost una dintre organizațiile media vizate și a publicat un exemplu de articol de știri false.
„Un ministru francez susține asasinarea trupelor rusești din Ucraina”, spunea titlul fals, cu un antet și o prezentare identice cu cele de pe site-ul real al Le Monde.

Directorul cotidianului Le Monde, Jerome Fenoglio, a denunțat „metodele incorecte și inacceptabile” care urmăresc să răspândească narațiunile justificative ale Kremlinului.

Această campanie „intolerabilă” a fost „menită să inducă în eroare publicul larg cu privire la realitatea războiului din Ucraina și la rolul Kremlinului în această invazie”, a scris el.

Și Ministerul francez de Externe a dejucat o tentativă de a crea o reproducere falsă a propriului său site, a precizat Colonna. Ea a adăugat că ambasadele și centrele culturale rusești au participat „activ” la amplificarea campaniei.

„Această campanie este o nouă ilustrare a strategiei hibride pe care Rusia o utilizează pentru a submina condițiile pentru o dezbatere democratică pașnică și, prin urmare, pentru a submina instituțiile noastre democratice. Nicio încercare de manipulare nu va descuraja Franța să sprijine Ucraina în fața războiului de agresiune al Rusiei”, a adăugat ea.

„Putin așteaptă”

Campania a implicat tehnici care au inclus producerea de articole false pe o pagină identică din toate punctele de vedere cu cele ale paginilor de internet ale organizațiilor de presă, dar cu nume de domenii diferite - de exemplu .ltd în loc de .fr.

Acest lucru înseamnă că utilizatorii pot fi conduși, fără să știe, către site-ul de știri false prin introducerea greșită a numelui de domeniu. Tehnica este cunoscută sub numele de typosquatting.

Operațiunea descoperită de guvern este „a doua fază” a unei campanii care fusese deja descoperită în 2022, „dar cu modalități de acțiune mai sofisticate, menite să eludeze contramăsurile și să fie mai puțin vizibile”, a declarat pentru AFP o sursă din domeniul securității care a cerut să nu fie numită.

Această așa-numită operațiune Doppelgänger fusese descoperită în 2022 de organizația EU DisinfoLab și de Meta, compania-mamă a Facebook.
„Meta ar fi vrut ca analiza pe care a făcut-o să pună capăt operațiunii. Nu a fost cazul”, a precizat sursa de securitate. „Am găsit zeci de nume de domenii cumpărate de ruși pentru typosquatting”, a mai spus sursa. „Nu cunoaștem obiectivul lor final”, a adăugat aceasta, avertizând totodată că această campanie este „foarte bine coordonată și structurată”.

Pe lângă typosquatting, în cadrul campaniei au avut loc și alte operațiuni de influență, cum ar fi producerea de caricaturi care îl ironizează pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky sau de narațiuni pro-ruse pe anumite pagini de internet.

Oficialii avertizează că Moscova mizează pe această campanie de dezinformare pentru a submina susținerea pe care o acordă publicul occidental Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin „așteaptă ca societățile occidentale să obosească”, a declarat un oficial european de rang înalt care a cerut să nu fie numit, avertizând că ar putea apărea tensiuni în societățile occidentale în timpul iernii dacă Rusia va crește prețul combustibilului.

XS
SM
MD
LG