Linkuri accesibilitate

„Trei gloanțe în aer, al patrulea în frunte!” Kadîrov nu vrea în Cecenia dezordini ca în Daghestan


Liderul cecen Kadîrov se plimbă cu tancul rusesc modernizat T-72 la Groznîi, mai 2023. (Stop cadru - TASS)
Liderul cecen Kadîrov se plimbă cu tancul rusesc modernizat T-72 la Groznîi, mai 2023. (Stop cadru - TASS)

Liderul pro-moscovit al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, spune că a ordonat forțelor de poliție să deschidă focul și la nevoie să ucidă demonstranți dacă vor face ceva asemănător cu ce s-a întâmplat în Daghestan, unde mulțimea a atacat un avion ca să prevină intrarea în țară a evreilor.

Într-o postare pe Telegram la 31 octombrie, Kadîrov a scris că a ordonat polițiștilor să tragă „trei focuri de avertisment în aer, iar după aceea, dacă persoana nu se supune, al patrulea foc - în frunte”.

„După aceea n-o să mai facă așa ceva. Ăsta e ordinul meu”, a spus liderul cecen.

În incidentul din weekend de pe aeroportul din Mahacikala, capitala Daghestanului învecinat cu Cecenia, au fost răniți peste 20 de oameni, iar 83 au fost arestați. Manifestanții, cam 1000 la număr, fuseseră alertați pe rețele că din Israel vin „refugiați evrei” care vor să se stabilească în sudul Rusiei.

Mulți au venit la aeroport cu pancarte pe care scria „Nu ucigașilor de copii!”, o referință la operațiunile militare israeliene din Fâșia Gaza, declanșate după atacul terorist Hamas din 7 octombrie.

Nu este limpede dacă la bordul avionului sosit de la Tel Aviv și asaltat de mulțime se aflau israelieni, nici dacă vreun pasager a fost rănit.

Moscova a pus incidentul din Daghestan pe seama „influențelor străine”, arătând spre Kiev; zvonurile despre „refugiați evrei” au fost puse în circulație pe un canal de Telegram asociat în trecut cu un deputat rus fugit în Ucraina.

Kievul a negat orice amestec, iar ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, a spus și el că nu poate confirma vreo asemenea implicare.

Cecenia și Daghestanul, republici ruse semiautonome din zona Caucazului de Nord, au populații majoritar musulmane, care tind să ia partea palestinienilor în conflictul din Orientul Mijlociu.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG