Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Israelului la Kiev nu vede vreo implicare a Ucrainei în atacul antisemit din Daghestan


Un rabin și ambasadorul israelian în Ucraina Michael Brodsky aprind o lumânare pentru o menora în timpul unei ceremonii de Hanukkah, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 18 decembrie 2022.
Un rabin și ambasadorul israelian în Ucraina Michael Brodsky aprind o lumânare pentru o menora în timpul unei ceremonii de Hanukkah, pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în Piața Independenței din Kiev, Ucraina, 18 decembrie 2022.

Ambasadorul Israelului la Kiev respinge speculațiile Rusiei că Ucraina ar fi incitat atacul antisemit din Daghestan, la fel ca și acuzațiile repetate ale propagandei ruse că în Ucraina ar fi „naziști și antisemitism”.

„Nu avem nici o informație care să confirme acest lucru”, a declarat ambasadorul Israelului la Kiev, Michael Brodsky, rugat de jurnaliștii redacției ucrainene RFE/RL să comenteze declarațiile președintelui rus Vladimir Putin că recentul atac antisemit de la un aeroport din Daghestan ar fi fost „incurajat de Ucraina, prin intermediul unor agenți occidentali”.

Brodsky a respins și teza, reluată constant de mediile rusești, despre „nazismul și antisemitismul” din Ucraina.

„Am spus de multe ori, și repet: în Ucraina nu este nici un nazism la nivelul autorităților, la nivelul persoanelor care iau decizii. Este o minciună. Iar nivelul de antisemitism din Ucraina este în acest moment foarte scăzut. Nu ne confruntăm cu el, poate cu excepția unui incident izolat la Mikolaiev, unde zidul unei sinagogi a fost mânjit cu roșu. Sper că vandalul va fi găsit și pedepsit”, a mai spus ambasadorul israelian.

Mai mult, el a remarcat că în Ucraina „nu sunt manifestații în sprijinul terorismului, nu se fac declarații în sprijinul Hamas, cum se întâmplă în majoritatea țărilor europene”.

Brodsky a mulțumit totodată ucrainenilor și autorităților ucrainene pentru sprijinul acordat, și a subliniat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este „oricând” binevenit în Israel.

Ambasadorul a mai declarat că a fost „dezamăgit” de reacția Moscovei la criza din Orientul Mijlociu. El și-a exprimat îngrijorarea față de incidentele antisemite care au avut loc în Caucazul de Nord și a reiterat protestul împotriva invitării liderilor Hamas la Moscova. „Credem că o astfel de vizită nu dă decât o legitimitate și o motivație suplimentară terorii”, a spus Brodsky, referindu-se la evenimentul petrecut săptămâna trecută.

După atacul Hamas în sudul Israelului, pe 7 octombrie, soldat cu aproximativ 1.400 de morți și peste 200 de persoane luate ostateci, Ucraina și Rusia au reacționat diferit.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în rând cu liderii occidentali, că Israelul are dreptul „indiscutabil” să se apere. „Teroarea este întotdeauna o crimă, nu doar împotriva unei țări anume sau asupra unei victime anume, dar asupra omenirii ca întreg”, a spus Zelenski.

Rusia a făcut apel la reținere, proiectându-se ca un factor „pacificator”, care nu uită nici de palestinieni. „Facem apel la părțile palestiniană și israeliană să înceteze imediat focul, să renunțe la violență și să dea dovadă de reținerea necesară”, a spus imediat după atac purtătoarea de cuvânt a „externelor” de la Moscova, Maria Zaharova.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG