Your browser doesn’t support HTML5
Un exemplu mai recent e cel al lui Liviu Tristan Leancă, fiul mai mic al lui Iurie Leancă, cel care era premier când guvernul a acoperit cu generozitate cu banii rezervei de stat gaura din sistemul bancar. Anul trecut, presa a descoperit şi publicat informaţii potrivit cărora studiile din Marea Britanie ale mezinului familiei Leancă ar fi fost plătite de Ilan Șor, condamnat de prima instanţă în dosarul fraudei bancare.
Extrase bancare publicate atunci de presă arătau că o companie controlată de Şor ar fi transferat în 2012 și 2013 peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă în diferite instituţii ale Cambridge din Marea Britanie. Leancă, care este acum vicepremier pentru integrare europeană în guvernul democrat aflat la putere, a negat că ar fi primit bani de la primarul de Orhei şi s-a declarat victima unei campanii de denigrare din partea oponenţilor politici. La rândul lui, Ilan Șor a afirmat că nu-şi aminteşte despre transferuri în beneficiul lui Iurie Leancă, pe fundalul unei lipse de reacţie a Procuraturii care fusese sesizată de deputatul liberal Lilian Carp.
Rezonanţă, inclusiv internaţională, căpătase în 2017 o anchetă jurnalistică ce-l viza pe judecătorul Ion Muruianu şi care scotea la iveală că fiica lui, care a studiat la Londra, ar fi beneficiat de banii „spălătoriei ruseşti”. Descoperirea RISE Moldova era că Mihaela Muruianu ar fi închiriat între 2012-2013 un apartament în centrul istoric al Londrei, lângă palatul Buckingham, plătind o chirie de 130 de mii de dolari (180 de dolari pe zi) din bani transferați de la firme ce au fost implicate în „spălătoria rusească”.
Cazul imensei spălătorii de bani murdari, ca şi implicarea în ea a magistraţilor moldoveni continua să fie subiecte de maxim interes public, dar asta nu a împiedicat Procuratura Anticorupţie de la Chişinău, care a afirmat că are pe rol o anchetă, să evite să revină cu detalii.
### Vezi și... ### Cazul judecătorului Muruianu şi „spălătoria rusească”În 2016, în atenţia presei au ajuns copiii a doi politicieni ce părăsiseră Partidul Comuniştilor ajutând Partidul Democrat să-şi formeze atunci majoritatea parlamentară. Despre aceşti politicieni s-a spus în repetate rânduri că ar fi fost „plătiţi” să se alăture democraţilor, iar presa a surprins şi tirajat poze de pe reţele sociale ale fiicei Margareta a deputatei Violeta Ivanov, înfăţişând ceea ce părea a fi viaţa de lux a acesteia, între blănuri, motociclete și automobile, precum şi poze cu piesele vestimentare și vacanțele petrecute în Thailanda, Monaco și Dubai ale fiicei unui alt deputat Anatolie Zagorodnîi. Comisia Națională de Integritate s-a văzut nevoită să pornească o verificare a declarațiilor de avere ale deputaților, demers care însă nu s-a soldat cu vreun rezultat.
Timofei Plahotniuc a devenit şi el de câteva ori subiect de ştiri în presa din R. Moldova...
Timofei Plahotniuc, fiul cel mare al oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc ajuns şi cel mai influent politician al momentului, a devenit şi el de câteva ori subiect de ştiri în presa din R. Moldova. O dată când şi-a etalat o vacanţă de lux în Cannes, altă dată când şi-a adus prietenii cu un avion privat în vizită în Moldova, dar cel mai mult s-a scris despre tânărul care locuieşte şi îşi face studiile la Geneva atunci când, cu ocazia majoratului, el s-a ales cu un super-bolid exclusivist (Mansory Mercedes-Benz S63 AMG Coupe) făcut la comandă şi care ar putea costa în jur de un milion de dolari.
Cornelia Cozonac este directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice de la Chişinău care a dedicat un articol cazului lui Luca Filat şi pe care am rugat-o să ne explice de ce presa stă cu lupa pe astfel de informaţii, chiar dacă există riscul ca ele să fie utilizate exclusiv ca instrumente de luptă politică:
„În cazul lui Luca Filat a fost un comunicat al unei agenţii oficiale a guvernului din Marea Britanie. Nu ştim în ce măsură au fost influenţate aceste decizii de cineva de la noi sau care ar avea interes ca acum, în campania electorală, acest subiect să fie mediatizat şi să se facă transfer de imagine la unul dintre concurenţi, dar în general astfel de subiecte sunt de interes public. Ceea ce vedem noi în ultimul timp e că copii unor actuali sau foşti demnitari trăiesc pe picior larg în străinătate.
Subiectele acestea sunt de interes public şi este bine să le urmărim până la final, ca să vedem de unde vin aceste surse financiare care alimentează o viaţă destul de îndestulată a copiilor de demnitari”, ne-a spus Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice.