Flancul estic NATO se distanțează de Ungaria lui Orban: „Ne vom coordona mai bine, așa”

De la stânga la dreapta: Președinții Cehiei (Petr Pavel), Letoniei (Edgars Rinkevics), României (Klaus Iohannis) și Poloniei (Andrzej Duda) pozând pentru presă la începutul summitului în format București 9, la 11 iunie, la Riga.

Liderii țărilor din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice vor avea o abordare mai coordonată a ajutorării Ucrainei după ce președintele Ungariei a renunțat să meargă la summitul lor de la Riga, a spus marți președintele leton Edgar Rinkevics.

Reuters scrie că „ruptura” ilustrează divergențele pe tema conflictului din Ucraina între țările din Europa Centrală, într-o vreme când Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, blochează orice tentativă de ajutor militar pentru Kiev.

Rinkevics a spus că președintele ungur, Tamas Sulyok, și-a anulat în ultimul moment participarea la reuniunea de la Riga a grupului București 9 (B9), alcătuit din țările intrate în NATO în 1999 și 2004.

„Cel mai importat este că vom avea o abordare mai coordonată față de summitul (NATO) de la Washington, în ce privește sprijinul pentru Ucraina, când vine vorba de consolidarea capacităților alianței”, a spus liderul leton.

Financial Times a scris marți, citând „surse apropiate” discuțiilor de la Riga, că diplomații din grupul B9 au analizat posibilitatea de a exclude Ungaria de la viitoarele lor întâlniri.

La ultimele întâlniri ale grupării fondate în 2015, Ungaria a blocat declarații comune privind mărirea ajutorului pentru Ucraina, ca și orice referință la implicarea mai mare a NATO în acest efort.

„Este foarte probabil ultima oară când ne întâlnim în acest format”, a declarat o sursă diplomatică din B9 citată de Financial Times.

De la reuniunea de la Riga s-a scuzat în ultimul moment și președinta pro-occidentală a Slovaciei, Zuzana Caputova. Ea este la capăt de mandat, lăsând în urmă un succesor mai puțin entuziast în ce privește ajutorarea Ucrainei, Peter Pellegrini.

Recent, Budapesta a spus că va bloca deciziile NATO dacă nu este exceptată printr-un aranjament special de la datoria de a participa la vreo eventuală operațiune militară în Ucraina. NATO insistă că nu plănuiește vreo asemenea acțiune. Secretarul-General NATO, Jens Stoltenberg, urmează să discute neliniștile ungurilor la Budapesta, săptămâna aceasta.

Ungaria și-a exasperat vecinii nu doar făcând figură aparte în NATO, dar și blocând apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. De aceea, se aud voci tot mai sonore în interiorul blocului cu 27 de membri care cer găsirea unei soluții de a scoate Budapesta din procesul decizional, cel puțin în anumite chestiuni. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te