Foc și gheață: Sărbătoarea Crăciunului ortodox în timp de pandemie

Băieți îmbrăcați în costume tradiționale participă la slujba religioasă din catedrala Sfânta Treime din Tbilisi. Georgienii marchează Crăciunul ortodox în dimineața zilei de 7 ianuarie.

Credincioși arzând crengi de stejar în fața Catedralei Sf. Sava din Belgrad pe 6 ianuarie. Se crede că tradiția arderii stejarului este anterioară creștinismului, dar este acum o parte centrală a sărbătorilor de Crăciun în cea mai mare parte a Balcanilor.

Credincioși purtând măști de protecție în timpul Liturghiei de Crăciun de la Catedrala Sf. Volodymyr din Kiev.

În catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, credincioșii ruși își potrivesc măștile pe față.

Garegin al II-lea, capul Bisericii Apostolice Armene, oficiază o slujbă religioasă în Ajunul Crăciunului ortodox, în ziua de 6 ianuarie. La slujbă nu a participat prim-ministrul armean Nikol Pașinian, întrucât Garegin ceruse anterior demisia sa pentru modul în care a gestionat recentul război în Nagorno-Karabakh. Catholicosul Garegin II s-a numărat printre criticii cei mai acerbi ai lui Pașinian, pe care l-a acuzat că a semnat un armistițiu rău pentru țară pentru oprirea luptelor din enclava Nagorno-Karabah și din jurul ei, în toamna lui 2020.

Credincioși ortodocși macedoneni în biserica Sfântului Clement din Ohrid în Skopje. Clement al Ohridului a fost unul dintre primii sfinții bulgari din Evul Mediu, unul dintre cei mai importanți și cunoscuți discipoli ai sfinților Chiril și Metodiu. Biserica care-i poartă numele ( sau, pe scurt Soborna Crkva) este cea mai mare biserică ortodoxă macedoneană și a fost sfințită în august 1990 la 1150 de ani de la nașterea sfântului patron.

Președintele rus Vladimir Putin participă la slujba de Crăciun într-o mică biserică de secol XIII de lângă Veliky Novgorod. 

Creștini ortodocși păstrând distanța socială în biserica Sf. Sava din Belgrad, înaintea liturghiei de Crăciun.

Slujba de Crăciun într-o catedrală din Nur-Sultan, Kazahstan. După islam, creștinismul ortodox este cea mai importantă religie din această țară.

Credincioasă rugându-se în Biserica Nașterii Domnului din Betleem, în Cisiordania. Grota din biserică este considerată de creștini drept locul de naștere al lui Iisus Hristos.

Patriarhul rus Kirill oficiază slujba de Crăciun la Catedrala lui Hristos Mântuitorul din Moscova.

Etnici sârbi din Kosovo participă la liturghia ținută în Gusterica. 

Credincioși participând la slujba de Crăciun care are loc în catedrala Sfânta Treime din Tbilisi.

Credincioși muntenegreni ard lemn de stejan la Cetinje. 

Armenii participă la o slujbă de Crăciun în Erevan.

O fetiță aprinde o lumânare în timpul slujbei de Crăciun din catedrala Kazan din St. Petersburg, Rusia.