Autoritățile din sănătate din Republica Moldova anunță că există că 56 de cazuri de rujeolă confirmate și alte 83 suspecte. Numărul îmbolnăvirilor crește de la o zi la alta, focare de rujeolă fiind înregistrate mai ales în localități din sudul țării. Reuniți în cadrul unei ședințe a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate, responsabili din domeniul medicinei și educației au decis să aplice un set de măsuri pentru a preveni extinderea maladiei și informarea populației.
Cele mai multe îmbolnăviri de rujeolă sunt în continuare înregistrate în raioanele Ceadîr-Lunga, Taraclia și Vulcănești, din această regiune fiind și cei mai mulți copii care s-au odihnit la tabăra de la Morenii-Noi, de unde a început răspândirea maladiei. Pe parcursul ultimilor două zile însă și la Cahul au fost confirmate patru cazuri. Această situație a scos în evidență atenționările medicilor din ultimii ani, or rata de imunizare a scăzut și în consecință toți copiii nevaccinați se pot infecta cu ușurință, a menționat ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Svetlana Cebotari.
Pentru a preveni o eventuală epidemie, autoritățile le-au cerut lucrătorilor din asistența medicală primară să identifice copiii nevaccinați și să convingă părinții despre necesitatea vaccinării. Svetlana Cebotari spune că specialiștii vor încerca combată temerile unor familii, apelând la argumente medicale:
„Ne propunem să venim cu acele exemple prin care s-a demonstrat că vaccinarea nu are legătură cu multe alte mituri expuse. Vaccinurile sunt disponibile în toate instituțiile medico-sanitare din țară, inclusiv și în cabinetele de imunizare. Vaccinurile sunt sigure și calitative. Cu astfel de vaccinuri are loc vaccinarea pe parcursul ultimilor 50 de ani și rezultatul vaccinării este unul benefic pentru copii.”
Izbucnirea focarului de rujeolă a mai arătat că există comunități, cum ar fi cea religioasă în cadrul căreia a fost organizată tabără neautorizată de la Morenii Noi, unde părinții sunt categorici împotriva imunizării.
Svetlana Cebotari a mai spus că în cazul acestora se va încerca să fie convinse familiile prin intermediul liderilor confesiunilor religioase.
Autoritățile au mai anunțat că vor limita accesul elevilor nevaccinați la școală și grădiniță. De fapt, Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice prevede că în colectivul unor instituții educaționale sunt acceptați doar copii vaccinați conform programului de imunizări, vaccina împotriva rujeolei fiind una obligatorie.
Anume la această normă a făcut referire și ministra sănătății Svetlana Cebotari, de ce însă aceasta nu a funcționat până acum, ca o pârghie de a influența decizia părinților privind vaccinarea copiilor?
Valentin Crudu, șeful direcției învățământ general din cadrul Ministerului Educației, spune că directorii de școli și grădinițe nu pot refuza înscrierea unii copil în baza unui asemenea temei:
„Este o condiție și o cerință ca ei să aibă acest vaccin, dar noi sub nicio formă nu putem obliga părinții, nu ține asta nici într-o lege care ține de școală, Codul educației nu prevede așa ceva. Managerul școlar, maxim ce poate face, este să informeze autoritățile, direcția de învățământ, direcția sănătății și medicul de familie despre nevaccinarea unui grup de copii, dar să nu-i primim la școală, noi nu avem dreptul să o facem.”
În același timp, atrage atenția medicul epidemiolog Alexei Ceban atunci când părinții se împotrivesc vaccinării și nu pot fi nicidecum convinși responsabilii din sănătate ar trebui să atenționeze managerii școlari, apoi alți șefi din educație.
În practică însă, constată el, lucrurile arată de multe ori altfel:
S-a ajuns la înțelegeri cu directorii de instituții de învățământ și s-au acceptat copiii nevaccinați în colectivități....
„Din cauză că medicii de familie sunt supraîncărcați, e clar că le este greu să monitorizeze situația, deci nu au timp de ieșire în teren, până la director s-au până la instituțiile de învățământ. Depinde de responsabilitatea lucrătorului medical. S-a ajuns la înțelegeri cu directorii de instituții de învățământ și s-au acceptat copiii nevaccinați în colectivități. Sau s-a ajuns la alte șmecherii, au fost și cazuri investigate, în care s-a falsificat carnetul de vaccinare.”
În 2013, chestiunea obligativității vaccinării a ajuns la Curtea Constituțională, care a fost sesizată de avocatul poporului din acea perioadă, Anatolie Munteanu. El insista că neîncadrarea școlară a copiilor nevaccinați contravine Constituției. Magistrații au decis însă că imunizarea obligatorie, ca o cerință prealabilă la înscrierea într-o instituție școlară, este cea mai eficientă metodă de a păstra „imunitatea colectivă”.