Linkuri accesibilitate

R.Moldova între urgența vaccinării și neîncrederea în calitatea vaccinurilor (VIDEO)


Imagine generică
Imagine generică

Centrul Național de Sănătate Publică de la Chișinău încearcă să combată neîncrederea.

R.Moldova între urgența vaccinării și neîncrederea în calitatea vaccinurilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct

Centrul național de sănătate publică de la Chișinău a făcut apel la vaccinarea rapidă a copiilor contra rujeolei, pe fundalul răspândirii maladiei în Ucraina și România. Autoritățile spun că rata vaccinării în Republica Moldova rămâne sub cea de 90% recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Relatează Tamara Grejdeanu:

Autoritățile au confirmat două cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă, în anul curent, fiind vorba de copii care au vizitat Ucraina.

În ambele cazuri copii nu erau vaccinați. Ultimele asemenea îmbolnăviri au fost înregistrate de medici moldoveni în 2014, lucru care a creat pe parcursul ultimilor ani o percepție falsă că nu ar exista riscuri și, prin urmare, nu ar fi nevoie de administrarea vaccinurilor, remarcă specialiștii.

Aceasta opinie, cumulată cu prejudecățile unor părinți că vaccinurile pot, din contra, dăuna, a făcut ca rata de imunizare să scadă, lucru periculos în condițiile în care în țările cu care se învecinează Moldova, Ucraina și România, numărul îmbolnăvirilor cu rujeolă nu contenește și sunt înregistrate chiar și decese.

Medicul epidemiolog Alexei Ceban, de la Centrul de Sănătate Publică spune că aceste cazuri au fost înregistrare la copii nevaccinați, care ar fi trebuit să primească după primul an de viață vaccinul cunoscut sub abreviatura de ROR, adică un vaccin care protejează de rujeolă, oreion și rubeolă:

„Vaccinul dat are o eficiență practic de 100 de procente și face ca un scut, ca o protecție împotriva maladiei, și anume a rujeolei. Ea se transmite prin cale aeriană și trebuie să fii într-un contact cu o persoană purtătoare de acest virus. Deci atunci când contactează o persoană nevaccinată cu una bolnavă, rata de infectare cu rujeolă este una din cele mai înalte, de la 90 la 100 de procente, este foarte contagioasă.”

Acest vaccin, explică medicul pediatru Olga Cîrstea, formează în organismul copilului anticorpi care au efectul unui scut protector în fața virușilor care se întâlnesc în natură.

Ea îi îndeamnă pe părinții care au întrebări sau pun la îndoială eficiența imunizării să meargă la medicul pediatru pentru o consultație, în loc să creadă orbește surselor din mediul online.

Vaccinul pentru educaţie
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:29 0:00

Specialiștii susțin că în Republica Moldova nu există o puternică mișcare anti vaccinare, însă părinții sunt tot mai des influențați de materiale care arată neîncredere în calitatea vaccinurilor.

Olga Cîrstea spune că ar fi vorba de niște mituri care pot fi ușor dezmințite de lucrătorii medicali.

Ea notează că există un sistem internațional de monitorizare a reacțiilor pe care le provoacă vaccinurile, care funcționează și în Republica Moldova și care confirmă eficiența și inofensivitatea lor:

„Până în prezent, și în Moldova și în alte țări ale lumii, comunicările despre reacțiile adverse sunt foarte și foarte puține, deci vaccinurile sunt foarte sigure, ele sunt testate în mai multe etape, încă la uzina producătoare, ele sunt testate încă preclinic, până a intra în circulație. Siguranța vaccinurilor este un moment cheie, de aceea părinții care sunt conștiincioși, care nu-și doresc ca copilul lor să facă o boală infecțioasă gravă cu complicații foarte severe potențiale, ei trebuie să-și vaccineze la timp copiii, în conformitate cu programul național de imunizări.”

Acest vaccin (ROR) este administrat gratuit la centrele de sănătate, însă doar dacă copilul nu prezintă semne de îmbolnăvire. Confirmă aceste lucru și Veronica Gherbovețchi, mamă a doi copii, ambii vaccinați:

„Părinții sunt un pic speriați din cauza știrilor care tot mai des își fac loc în spațiul mediatic și care sunt așa ca niște „sperietori” pentru ei. Dar, niciodată nu m-am gândit că trebuie să aleg între a vaccina sau a nu vaccina. Permanent am vaccinat copiii, ce-i drept, am făcut-o cu o mică întârziere, dar asta e din cauza că fie copilul avea probleme de imunitate, era răcit sau avea o viroză oarecare. Categoric, copilul trebuie să fie foarte sănătos pentru ca nu cumva să avem reacții adverse și după care să le punem pe seama vaccinului, ca iată, vaccinul nu a fost bun sau vaccinul a dat o asemenea reacție. Vorbind cu alte prietene, imediat ce i s-a părut ceva suspect, pediatrul a oprit vaccinarea, nu a permis mamei să intre, a întors-o și ia spus să revină când copilul va fi sănătos.”

Autoritățile din sănătate, puse în situația dificila de a contracara avalanșa de informații anti-imunizare, spun că actualmente se lucrează pentru a îmbunătăți dialogul dintre părinți și medicii de familie. Iar pentru a face față ofensivei din mediul online, Centrul național de sănătate publică încearcă, tot pe internet, să combată neîncrederea, publicând expertize semnate de specialiști. Specialiștii centrului cred că informarea constantă va stăvili în timp împotrivirea față de vaccinare. Ei pledează totuși pentru cursuri de educație parentală care ar ajuta tinerii părinți să învețe mai multe lucruri extrem de utile.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG