Forțele ucrainene au trecut de linia defensivă a „colților de dragon” din Zaporojie (surse)

Trupele ucrainene trag cu un mortier spre pozițiile rusești din apropierea liniei de front din regiunea Zaporojie.

Forțele ucrainene din sud-estul regiunii Zaporojie au străpuns formidabilele obstacole amplasate de defensiva rusă, potrivit unui grup de cercetare cu sediul în SUA.

„Infanteria ușoară ucraineană a avansat până pe poziții situate dincolo de șanțurile antitanc și de obstacolele antitanc colți de dragon care alcătuiesc actualul strat defensiv rusesc cel mai puternic” în vestul regiunii, susține Institutul american pentru studiul războiului (ISW) într-o evaluare a situației câmpului de luptă din Ucraina, la 4 septembrie. „Forțele ucrainene intenționează probabil să mențină aceste poziții”.

### Vezi și... ### Oboseală și speranță: Un batalion de luptă rezistă pe frontul de sud al Ucrainei

Această evaluare este realizată în contextul în care Kievul a făcut schimbări în conducerea sa de război și a respins criticile occidentale privind ritmul contraofensivei care a început acum aproape trei luni pentru a recuceri teritoriile ocupate de Rusia.

La 3 septembrie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, și-a prezentat demisia în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că a fost o decizie de a aduce „noi abordări și alte formate de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea în ansamblu”.

Reznikov a jucat un rol-cheie în convingerea partenerilor occidentali ai Ucrainei să ofere miliarde de dolari în ajutor militar și arme sofisticate pentru a ajuta țara după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. El va fi înlocuit de Rustem Umerov, un politician ucrainean de origine tătară din Crimeea.

### Vezi și... ### Contraofensiva Ucrainei înaintează cu greu. Occidentul este tot mai îngrijorat

Oficiali americani neidentificați și-au exprimat recent frustrarea față de progresul contraofensivei ucrainene și au pus sub semnul întrebării tacticile folosite pentru a depăși presiunile Rusiei din nord-est și apărarea formidabilă din sud-est. Washingtonul a declarat ulterior că aceste critici „nu au fost de niciun ajutor” și că Statele Unite au văzut recent „succese notabile” obținute de armata Kievului.

Într-o postare pe rețeaua Telegram din 2 septembrie, Zelenski a ripostat la critici, spunând că „forțele ucrainene avansează. În ciuda a tot ceea ce se întâmplă și indiferent de ceea ce spune cineva, noi avansăm, iar acesta este cel mai important lucru".

A doua zi, armata ucraineană a anunțat că a deschis o breșă în prima linie de apărare a Rusiei în regiunea Zaporizhzhyaojie, după săptămâni de deminare atentă a terenului.

ISW a declarat că soldații ucraineni au avansat dincolo de apărarea rusă la sud-est de orașul Orihiv din Zaporojie. Forțele ucrainene de acolo încearcă să ajungă la orașul Melitopol, în încercarea de a bloca și a prelua controlului podului terestru care leagă teritoriul ocupat de Rusia în est de peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Grupul de cercetare a declarat că forțele ucrainene s-au apropiat de liniile defensive rusești și în alte zone din sud-est și că au lărgit breșele în alte puncte din zonă.