Comentatorii spun că aceasta este o ripostă a forțelor care au avut de pierdut o dată cu înfrângerea președintelui în exercițiu Igor Dodon în alegerile prezidențiale de luna trecută.
Your browser doesn’t support HTML5
Numirile de vineri s-au făcut într-o ședință a parlamentului pe care opoziția a boicotat-o în semn de protest, spunând că noua majoritate sfidează sensul votului masiv de la recentele alegeri prezidențiale pentru Maia Sandu, președinta aleasă care mai așteaptă să fie inaugurată, la sfârșitul lunii.
### Vezi și... ### Maia Sandu: Dacă Parlamentul se întoarce împotriva oamenilor, trebuie dat josDin noua coaliție informală, negată altminteri cu fermitate de componentele ei, fac parte, întâi de toate, socialiști, cei care dispun de 37 de mandate de deputați; apoi parlamentarii lui Ilan Șor - cel care a fost condamnat la închisoare de prima instanță pentru implicarea în furtul bancar și este fugit acum din R. Moldova; și un grup de transfugi din Pro Moldova în frunte cu Sergiu Sârbu, cel care schimbă acum al patrulea partid.
Noile componente ale coaliției numără împreună 14 deputați, iar alături de socialiștii și doi independenții au împreună 53 de voturi.
### Vezi și... ### Proteste pe tema controversatelor inițiative legislative ale socialiștilorDupă ce joi acești deputați au votat într-o ședință plină de scandal aproape toate inițiativele controversate ale socialiștilor de după înfrângerea lui Igor Dodon în prezidențiale, astăzi tot ei au procedat la mutări de cadre - care se fac de obicei când se resetează alianțele. Astfel, democrații au fost demiși din funcțiile pe care le-au deținut în parlament, iar în locul lor au fost avansați mai mulți reprezentanții ai platformei parlamentare Pentru Moldova, care include și grupul Șor și a fost creată între cele două tururi ale recentului scrutin prezidențial. Aceștia au obținut o funcție de speaker și șefia a trei comisii parlamentare – cea de securitate națională, cea pentru politică externă și integrare europeană și comisia pentru agricultură.
La fel, noua coaliția a trecut azi de prima lectură modificările la codul audiovizual prin care de fapt se anulează restricțiile la retransmiterea de programe rusești, introduse în 2016, prin bine-cunoscuta lege anti-propagandă.
Atât socialiștii, cât și Ilan Șor neagă totuși existența majorității. Ei au făcut acest lucru și astăzi: Ilan Șor într-un comunicat, iar socialiștii - prin vocea lui Vlad Batrîncea, care totodată a anunțat decizia formațiunii sale să cheme grupurile parlamentare, inclusiv pe președinta aleasă, Maia Sandu, la consultări “informale”, zic socialiștii, pe tema cum se poate ajunge la anticipate.
### Vezi și... ### Vladimir Socor: Acest parlament este o pacoste pentru Republica MoldovaFormațiunile din parlament, oponente ale socialiștilor, sunt acum patru: PAS, DA, PD și ProMoldova. Toate au boicotat ședința de vineri, doar că trei dintre ele au anunțat boicotul din ajun, iar cei doi deputați rămași în grupul ProMoldova au plecat în timpul ședinței, exprimându-și nemulțumirea că majoritarilor le arde de funcții.
În numele PAS, anunțul a fost făcut de Mihai Popsoi, care totodată a avut un avertisment de adresat majoritarilor:
“Socialiștii trebuie să se gândească foarte bine până unde vor să ajungă și ce cost sunt gata să achite pentru Igor Dodon și mendrele lui Ilan Șor. Pentru că Dodon poate pleca oricând, așa cum au făcut-o Șor și Plahotniuc, iar socialiștii vor trebui să rămână aici în țară și să dea explicații”
Ședința de vineri a fost opusul celei de joi, când adepții Maiei Sandu au încercat fără succes să se opună adoptării unor legi controversate, au existat altercații, un adevărat scandal.
Vineri a fost o ședință diferită, dar ecourile ei s-au făcut auzite, de exemplu într-un schimb de replici între președinta parlamentului, Zinaida Grecianîi, și predecesorul ei din vremea guvernării democrate, Andrian Candu: „Rog secretariatul și direcția juridică să inițiați procedura de investigare cine se face vinovat de deteriorarea bunurilor parlamentului care sunt procurate din bani publici. Noi nu de aceea facem economii ca cineva sa-și bată joc,” a cerut speakerul.
Nu blamați în stânga și în dreapta
„Puterea, majoritatea, guvernarea a provocat ieri cele întâmplate ieri aici, prin agenda care a fost expusă, prin voturile care au fost organizate și responsabilitatea aparține și puterii, și majorității. Nu blamați în stânga și în dreapta – toți suntem responsabili și nu ne face față nimănui,” a replicat Andrian Candu.
Printre legile controversate adoptate joi de noua majoritate, una i-a nemulțumit cel mai tare pe aliații din parlament ai Maiei Sandu, care au contestat legea la Curtea Constituțională chiar astăzi, iar Sergiu Litvinenco, autorul sesizării, explică astfel motivele adresării în instanța constituțională:
### Vezi și... ### Valentin Dediu: Ce se întâmplă cu Serviciul de Informații și Securitate? (VIDEO)„E o problemă de neconstituționalitate aici – președintele are atribuții în materie de securitate națională, scrise expres în constituție. Prin faptul că ei scot această instituție din subordonarea președintelui, ei golesc de conținut această prevedere a constituției, o anulează. Igor Dodon vrea să cenzureze informația care va ajunge la președintele țării. Respectiv, am cerut declararea neconstituționalității legii, pe de altă parte suspendarea acțiunii legii, ca să nu poată fi aplicată cu maximă celeritate.”
O consecință practică a amendamentelor votate ieri de majoritari e faptul că SIS nu va mai prezenta note informative Președintelui, din lista celor trei subiecți care au primit până acum aceste informații - Președintele, Guvernul și Parlamentul - fiind lăsat acum doar legislativul.
### Vezi și... ### UE: limitarea puterilor președintelui moldovean ar putea servi unor interese particulareVotul de ieri al parlamentului pentru reducerea împuternicirilor viitoarei președintă a trezit astăzi reacții la Bruxelles, Uniunea Europeană spunând într-o declarație că legile adoptate joi au fost votate într-o manieră „pripită și netransparentă, cu nerespectarea procedurilor”, că „votul a fost susținut de către persoane care ar avea tangență cu frauda bancară”, ceea ce ar fi „un lucru riscant”, la părerea UE, și că „legislația aceasta ar putea servi unor interese particulare”.