Situația politică din Republica Moldova riscă să fie destabilizată în următoarea perioadă şi ar putea să dureze până la un an, crede analistul occidental Vladimir Socor care se referă la instabilitatea politică provocată de deputaţii din parlament.
Vladimir Socor: „Acest parlament, dar și sistemul parlamentar, în general, paralizează viața politică a Republicii Moldova și împiedică reformele. În general, cu sistemul de guvernământ prin partide parlamentare reformele sunt foarte dificile, dacă nu chiar imposibile, deoarece actualul sistem - cu coaliții care se schimbă în permanență, cu alegeri anticipate - nu permite planificarea strategică pe termen lung, nu permite continuitatea guvernelor, absoarbe atenția și eforturile politicienilor în mici combinații cotidiene, în loc să le dea posibilitatea politicienilor să gândească și să aplice reforme pe termen lung. Acest parlament este o pacoste pentru Republica Moldova. Ultima speranță care rămâne este că alegerile anticipate, sper că în primăvara anului viitor, vor schimba în mod radical componența parlamentului.”
Europa Liberă: Întrebarea e: cum se ajunge la dizolvarea parlamentului și la organizarea alegerilor anticipate?
Vladimir Socor: „Aceasta este întrebarea întrebărilor. Încă nu știm, trebuie să ne gândim, trebuie întâi s-o vedem pe dna Sandu inaugurată ca președintă și apoi trebuie de gândit cum se poate scăpa de acest parlament-pacoste. Majoritatea deputaților sunt moștenire a sistemului Plahotniuc, deputații din partidul dlui Plahotniuc sunt în mare parte aliniați cu dl Dodon prin diferite formule, că s-au împrăștiat în câteva grupări, dar aceste grupări sunt aliniate în mare parte cu dl Dodon, iar dl Dodon nu se gândește niciun pic la interesul național, se gândește numai la supraviețuirea sa, supraviețuirea partidului său. Cred că greșește, va pierde mulți alegători în favoarea partidului lui Usatîi și în favoarea partidului lui Șor. Iar Șor este, bineînțeles, satelitul lui Plahotniuc. Așa a fost din capul locului, nu știm ce aranjamente secrete există acum între Plahotniuc și Șor, dar Șor a fost tot timpul satelitul lui Plahotniuc, dependent de Plahotniuc, dependent chiar și pentru libertatea sa, pentru că Șor este în continuare acuzat în fața tribunalului de la Cahul și își riscă chiar și libertatea. De aceea nu vine în Republica Moldova, dar partidul său contribuie la distrugerea Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Și aici e un ping-pong. Socialiștii învinuiesc forțele proeuropene din parlament că ar fi folosit voturile deputaților Partidului „Șor” atunci când au înaintat o moțiune de cenzură. Acum, PAS și PPDA învinuiesc socialiștii că ei profită de această înțelegere tacită, deocamdată, că nu s-a formalizat o majoritate parlamentară între socialiști și deputații de pe Platforma „Pentru Moldova”.
Fragmentarea forțelor politice este de așa natură, încât partidele sunt forțate să facă alianțe situaționale
Vladimir Socor: „Ei nici nu au nevoie să se formalizeze. Parlamentul acesta are experiența îndelungată a majorităților situaționale, majorități neformale, care se formează în mod ad-hoc pentru a vota o anumită lege, pentru a vota o anumită inițiativă și apoi se desfac. De aceea numesc eu Parlamentul Republicii Moldova parlamentul-pacoste, deoarece fragmentarea forțelor politice este de așa natură, încât partidele sunt forțate să facă alianțe situaționale – coalițiile se fac, se desfac, aliații de astăzi vor fi adversarii de mâine și vor fi din nou aliați poimâine, după ce fuseseră adversari alaltăieri. Așa trăiește Parlamentul Republicii Moldova din 1998 încoace, cu întreruperi. Atunci când Partidul Comuniștilor a avut majoritatea absolută, a fost o perioadă mai stabilă, dar cu aceste excepții parlamentul este unul format din alianțe situaționale, care se fac și se desfac și garantează instabilitatea politică a țării, garantează instabilitatea guvernării, garantează paralizarea reformelor. Cu un asemenea parlament, Republica Moldova nu are cum să aplice reformele și europenizarea. Ne-am obișnuit deja cu această situație, nu ne-am convins suficient că așa stau lucrurile.”
Europa Liberă: Și cine ar mai putea ajuta Republica Moldova, ținând cont de această situație destul de încurcată?
Vladimir Socor: „Numai alegerile anticipate care sper să schimbe în mod radical componența parlamentului. Desigur și cu alegerile anticipate este un risc, dar un risc la care merită să mergem, deoarece alegerile anticipate îl vor aduce în parlament cu destulă forță pe Renato Usatîi. Și atunci, în loc de negocieri cu socialiștii sau cu Șor, sau cu Filip, sau cu altcineva, va trebui de negociat cu Renato Usatîi. E un risc, dar cred că trebuie să mergem la acest risc, pentru că nu văd altă soluție decât alegeri parlamentare anticipate, și anume cât mai repede, înainte ca dna Sandu să-și irosească acel capital de încredere și de stimă pe care l-a câștigat în alegeri. Jocul dlui Dodon anume acesta este.”
Europa Liberă: Dar jocul dlui Dodon e coordonat cu Moscova?
Vladimir Socor: „Eu cred că nu are nevoie să fie coordonat cu Moscova. În general, noi supraapreciem nivelul sau profunzimea în care Moscova intervine în politica Republicii Moldova. Nu! Dl Dodon se bucură de o considerabilă libertate de mișcare în raport cu Moscova. Moscova poate să intervină pe lângă dl Dodon cu sfaturi sau chiar, eventual, cu amenințări în situații grave, în situații de criză.
Moscova dorește să găsească alți parteneri
Am văzut deja de câtva timp că dl Dodon a pierdut încrederea pe care Moscova o avea într-însul. Investiția Moscovei în dl Dodon s-a dovedit greșită, cu siguranță că Moscova dorește să găsească alți parteneri, încă nu poate să se descotorosească de dl Dodon, dar desigur că ea caută alți parteneri, de aceea dl Dodon e atât de zelos cu inițiative prorusești, ca să-și demonstreze utilitatea. Jocul dlui Dodon este să tragă de timp în asemenea măsură, încât dna Sandu să irosească acel capital de stimă și încredere pe care l-a câștigat în alegerile prezidențiale.”
Europa Liberă: Iar faptul că el a anunțat că va merge deja în calitate de lider al Partidului Socialiștilor la Moscova imediat după ce transmite puterea dnei Sandu, nu e un semnal că totuși merge să obțină blagoslovirea Moscovei în ceea ce întreprinde?
Vladimir Socor: „E un semnal că se zbate, se zbate ca să mențină favorul Moscovei.”