Linkuri accesibilitate

UE: limitarea puterilor președintelui moldovean ar putea servi unor interese particulare


Peter Stano, imagine de arhivă
Peter Stano, imagine de arhivă

Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova să respecte statul de drept și să garanteze democrația, se spune într-o declarație a lui Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

Declarația lui Stano face referire la adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a mai multor propuneri legislative, inclusiv cu privire la limitarea puterii prezidențiale, propuneri depuse într-o manieră pripită și netransparentă.

„Votarea a avut loc într-un mod care nu respectă procedurile parlamentare necesare, și a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare.

Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova, o țară asociată UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările poporului și principiile esențiale ale ambițiosului nostru Acord de Asociere UE - Republica Moldova. Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova”, se spune în declarația de vineri a purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

Joi, Parlamentul de la Chișinău a aprobat, în două lecturi, controversata inițiativă a Partidului Socialiștilor de a repune Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui țării în subordinea Parlamentului, nemulțumindu-i pe suporterii președintei-alese Maia Sandu, care își vede puterile știrbite încă înainte să preia postul suprem în stat.

XS
SM
MD
LG