Lupte sângeroase în Bahmut. Zelenski acuză Moscova că „terorizează civilii”

Un tanc ucrainean trage în direcția pozițiilor rusești de pe linia frontului de lângă Bahmut, Ucraina, la 8 martie.

Trupele ucrainene au respins un nou val de atacuri rusești în Bahmut, unde, bătălia care durează de luni de zile pentru controlul orașului Donețk, situat în estul țării, s-a soldat cu un număr uriaș de victime umane de ambele părți.

Armata rusă a lansat 102 atacuri în Bahmut și în jurul orașului, încercând să încercuiască orașul, informează Statul Major General al Forțelor Armate în buletinul său zilnic din dimineața zilei de 10 martie.

### Vezi și... ### Vladimir Socor: Dinamica războiului este împotriva Ucrainei | Dacă învinge în Donbas, Rusia se va îndrepta spre Odesa

Și în alte părți ale regiunii Donețk se desfășoară lupte crâncene, concentrate mai ales în zona orașelor Liman, Avdiivka și Șahtarsk, a precizat armata.

În Rubijni, în regiunea vecină Luhansk, armata ucraineană spune că forțele rusești foloseau civili ca scuturi umane. „Inamicul plasează militari în cartierele rezidențiale, ascunzându-se în spatele populației civile. Militarii forțelor de ocupație sunt cazați la primul și al doilea etaj, iar civilii sunt lăsați să locuiască la etajele superioare", a declarat Statul Major General.

Ultimele lupte au loc după un val de lovituri rusești pe teritoriul Ucrainei, care a ucis cel puțin nouă civili și a provocat daune infrastructurii energetice, determinându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să acuze din nou Rusia de terorism împotriva civililor.

Rusia a declarat că valul de atacuri asupra țintelor civile ucrainene - primul de acest fel de la jumătatea lunii februarie - a fost un „atac masiv de represalii” ca răspuns la ceea ce a spus că a fost un "atac terorist" orchestrat de ucraineni în regiunea rusă Briansk, care se învecinează cu Ucraina, săptămâna trecută.

Rusia lansează „ca represalii” atacuri aeriene mortale asupra orașelor ucrainene

Kievul a negat orice implicare, sugerând că Moscova ar putea căuta un pretext pentru a organiza noi atacuri împotriva Ucrainei.

Terorizarea civililor

Rusia a confirmat că a folosit rachete hipersonice Kinjal (Pumnalul) în valul de atacuri din 9 martie.

„Ocupanții nu pot decât să terorizeze civilii. Asta este tot ce pot face. Dar asta nu îi va ajuta. Ei nu vor evita responsabilitatea pentru tot ceea ce au făcut”, a afirmat Volodimir Zelenski după atacurile care au provocat, de asemenea, multiple întreruperi de energie electrică în întreaga țară.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi vizat civili, în ciuda numeroaselor dovezi care demonstrează contrariul.

Centrala nucleară de la Zaporizhzhya, cea mai mare din Europa, a fost temporar deconectată de la rețeaua electrică a țării. Operatorul rețelei electrice ucrainene Ukrenerho a anunțat la sfârșitul după-amiezii că energia electrică a fost restabilită.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Olivia Dalton, a declarat că este „devastator să vedem aceste atacuri brutale și nejustificate asupra infrastructurii civile din Ucraina” și a precizat că Statele Unite vor continua să aprovizioneze Kievul cu sisteme de apărare aeriană.

Slovacia decide dacă trimite avioane în Ucraina

Pe de altă parte, autoritățile din Slovacia spun că trebuie să fie luată o decizie cu privire la trimiterea de avioane de luptă MiG-29 în Ucraina.

Ministrul apărării Jaroslav Nad a declarat pe 9 martie, că este luată în considerare flota de 11 avioane scoase din uz în vara anului trecut. Nu toate aceste avioane în stare operațională.

Nad spune că a vorbit cu ministrul polonez al apărării la o reuniune a Uniunii Europene cu o zi înainte și că a aflat că Varșovia ar fi de acord cu un proces comun de predare a avioanelor MiG-29 către Ucraina.

Țările occidentale care au furnizat arme Ucrainei au refuzat până acum să trimită avioane de luptă. Polonia a declarat că ar fi dispusă să trimită avioane de război în cadrul unei coaliții de țări.

Și în Statele Unite dezbaterea pe tema trimiterii avioanelor de luptă F 16 este tot mai înfierbântată. Recent, Colin Kahl, adjunctul ministrului american al apărării, spunea într-o audiere în Congres, că este puțin probabil ca SUA să trimită avioane în Ucraina, în viitorul apropiat întrucât pentru a le manevra este necesar un stagiu de antrenament de cel puțin 18 luni. El a precizat că achiziționarea și livrarea de avioane F16 noi ar putea dura până la șase ani.