Fost deputat transfug, trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită

Sergiu Stati este unul din cei 13 parlamentari comuniști care au părăsit, în 2015, partidul Comuniștilor pentru a adera la Partidul Democrat.

Ex-deputatul comunist Sergiu Stati, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în dosarul penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită. Stati este unul din cei 13 parlamentari comuniști care au părăsit, în 2015, partidul condus de Vladimir Voronin pentru a adera la Partidul Democrat.

Potrivit investigațiilor, în perioada februarie 2014 – iulie 2019, Stati, în calitate de deputat și ulterior, ambasador cu misiuni speciale, a deținut personal, dar și prin intermediul unei rude apropiate, bunuri a căror valoare au depășit substanțial cu aproape două milioane de lei, veniturile pe care acesta le-a declarat oficial.

Procuratura Anticorupție spune că dosarul penal a fost inițiat în ianuarie 2022 în urma unei autosesizări a procurorului. Fostul parlamentar nu-și recunoaște vina.

Procurorii precizează că pentru a garanta executarea pedepsei, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor imobile și mijloacelor bănești ale inculpatului, valoarea cărora acoperă diferența constatată și amenda pe care o riscă. Printre bunurile aflate sub sechestru se numără un bun imobil cu valoarea de peste 1,4 milioane de lei, peste 44 de mii de euro și circa 34 de mii de dolari.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul deputat riscă o amendă de până la 500 de mii de lei sau închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te