Foști sau actuali oficiali din Kazahstan au averi impresionante în Emiratele Arabe Unite. Cine le verifică?

Mulți dintre foștii și actualii deputați au proprietăți în Dubai.

Nu este exagerat să spunem că, dacă am lua toți foștii și actualii oficiali kazahi despre ale căror rude se știe că au proprietăți în Dubai, am putea forma un nou guvern, cu o mulțime de nume cunoscute.

Dar câți au declarat sau vor declara aceste proprietăți în fața oficialilor din Kazahstan? Și cu ce bani au fost cumpărate proprietățile?

Serviciul kazah al RFE/RL le-a pus aceste întrebări oficialilor ale căror soții, copii și frați apar cu proprietăți în Dubai, începând din 2020, în baza de date a Centrului pentru Studii Avansate de Apărare (C4ADS), o organizație non-profit cu sediul în SUA.

În unele cazuri, cum au auzit cuvântul „Dubai”, au închis telefonul.

În altele, foștii deținători de funcții au justificat achizițiile prin carierele lor dinaintea posturilor guvernamentale, plătite relativ modest, sau prin succesul în afacerile soților/soțiilor lor.

Există, însă, multe motive pentru care persoane cu averi considerabile din Kazahstan ar dori să dețină proprietăți în Dubai. Iar unele dintre acestea nu au nimic de-a face cu ilegalitatea.

Însă, Kazahstanul se află cu 28 de locuri în urma Emiratelor Arabe Unite în clasamentul privind statul de drept, clasament realizat de World Justice Project, organizație care promovează statul de drept la nivel mondial.

Iar un apartament din Palm Jumeirah (insula cunoscută pentru hotelurile luxoase, zgârie-norii impresionanți și restaurantele sofisticate), cu vedere la Golful Persic, ar putea fi considerată o investiție mai sigură pentru o persoană publică decât în capitala Kazakstanului, Astana.

Familia lui Qairat Satybaldy deține șapte apartamente în complexul Shams IV.

În plus, Dubai are o iarnă mult mai temperată decât a doua cea mai rece capitală a lumii, cum este recunoscută Astana.

1.550 de cetățeni kazahi figurează în registrul C4ADS ca deținând în Emiratele Arabe Unite peste 2.700 de proprietăți în valoare de sute de milioane de dolari.

Și, probabil, numărul este mult mai mare. Cu siguranță, Emiratele Arabe Unite ar trebui să fie un obiectiv-cheie pentru oficialii kazahi, care se declară angajați în repatrierea activelor care ar fi putut fi obținute ilegal.

Totuși, nu vă așteptați să auziți prea multe despre acest subiect.

Jurnaliștii care întreabă despre activitatea guvernului în această direcție primesc un mesaj constant: informațiile sunt clasificate.

2022 – punct de cotitură?

De-a lungul deceniilor sale de independență, autoritățile kazahe au deplâns ieșirea din țară a capitalului, oferind perioade de grație tuturor celor care doresc să repatrieze averi de origine îndoielnică și amenințându-i cu pedepse pe cei care ignoră oferta.

Fostul președinte, Nursultan Nazarbaev, a fost susținătorul acestei campanii. Numai că îndemnurile lui pe această temă au fost privite, pe bună dreptate, cu suspiciune.

Pentru că, dintre toate familiile din Kazahstan, este puțin probabil ca vreuna dintre ele să dețină mai multe active în străinătate decât familia Nazarbaev.

Cu toate acestea, în urma tulburărilor sângeroase din ianuarie 2022, care s-au soldat cu peste 230 de morți și au dus la îndepărtarea din viața publică a fostului președinte, succesorul lui Nazarbaev, Qasym-Zhomart Toqaev, a continuat lupta împotriva ieșirii din țară a capitalului.

Confruntat cu presiunea publică pentru o schimbare sistemică, guvernul său a înființat, în același an, comisii paralele pentru recuperarea activelor obținute ilegal, deținute în țară și în străinătate.

O lege privind recuperarea, sechestrarea, confiscarea și returnarea activelor sau a fondurilor provenite din veniturile obținute din infracțiuni a intrat în vigoare în anul următor.

Rolul Emiratelor Arabe Unite în ceea ce C4ADS numește „modele globale de evaziune fiscală” și spălare de bani datorită angajamentului autorităților față de secretul financiar nu are nevoie de explicații.

Dar și acolo, oficialii se confruntă cu un nou control, după ce Grupul de Acțiune Financiară Internațională (FATF) – o organizație interguvernamentală care stabilește standarde globale pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului – a inclus Dubaiul, în 2022, pe lista sa de state cu măsuri slabe de combatere a spălării banilor.

Emiratele Arabe Unite au reacționat anunțând o înăsprire a condițiilor în care pot fi cumpărate proprietăți imobiliare, iar FATF a recunoscut în februarie „progresele semnificative” și s-a angajat să reducă restricțiile.

Revenind la Kazahstan, zeci de proprietăți în Dubai aparțin unora dintre soții/soțile și rudele a peste 100 de foști oficiali kazahi, conform datelor guvernamentale.

Soția directorului adjunct al Comitetului Național de Securitate kazah, Maksut Nurimanov, Zhibek Nurimanova, a cumpărat un apartament în complexul Al-Majara din Dubai.

Departamentul din Ministerul de Finanțe kazah care se ocupă de reglementarea și controlul în domeniul vamal spune că 40 de persoane care au avut funcții în guvern au declarat că au case sau apartamente în Emiratele Arabe Unite. Ar fi vorba de 60 de proprietăți înregistrate pe numele lor și al soților lor.

Informațiile apar în declarațiile de avere pe care oficialii erau obligați să le completeze, încă din 2021.

Unii dintre foștii funcționari care au declarat că au proprietăți în Dubai erau încă în funcție la acel moment.

Din luna ianuarie, va fi introdusă ultima etapă a depunerii acestei declarații de avere, care va trebui să fie completată de către toți cetățenii Kazahstanului, rezidenți și nerezidenți.

Numai că declarațiile – chiar și pentru persoanele publice – nu sunt disponibile în prezent pentru kazahii obișnuiți.

Împreună cu serviciul kazah al RFE/RL, jurnaliștii de la site-ul independent de știri Vlast.kz au lucrat la baza de date a organizației C4ADS.

Într-un interviu acordat serviciului kazah al RFE/RL, pentru investigația din Dubai, fondatorul Vlast.kz, Vyacheslav Abramov, a subliniat că este „foarte fericit” pentru toți cei care și-au câștigat dreptul la proprietate, fie în Dubai, Kazahstan sau New York.

„Singura problemă este atunci când toți încearcă să o ascundă”, a spus el.

„Pentru că [uitându-ne prin date] noi [jurnaliștii] vedem zeci, dacă nu sute de nume care nu înseamnă nimic pentru noi [și este] foarte posibil să fie persoane pe care nu le putem identifica pentru că sunt șoferi, agenți de securitate sau funcționari guvernamentali de rang inferior pe numele cărora au fost înregistrate aceste proprietăți, deoarece [oficialii de rang superior] nu au vrut să le înregistreze pe numele lor.”

Elita elitelor

Legea privind restituirea activelor, semnată anul trecut de Toqaev, vizează persoanele cu o avere de cel puțin 100 de milioane de dolari, care ar putea fi verificate de autorități.

Persoanele cu o avere mai mică de 100 de milioane ar putea fi doar verificate, în temeiul legislației actuale din Kazahstan.

Dar chiar și pentru o țară bogată în petrol precum Kazahstanul, 100 de milioane de dolari reprezintă un prag destul de ridicat.

Printre familiile a căror avere ar fi – potrivit mai multor investigații media – mult mai mare de 100 de milioane de dolari este familia lui Nazarbaev, ale cărei rude apar de mai multe ori în datele furnizate de către C4ADS.

Analiștii și presa independentă au remarcat, însă, că guvernul kazah nu pare deloc interesat de averea deținută în străinătate de fosta primă familie a țării.

Activele deținute în străinătate de cele trei fiice ale lui Nazarbaev nu sunt supuse nici unui fel de investigație. În schimb, printre cei a căror avere este cercetată în detaliu este Qairat Satybaldy, nepotul lui Nazarbaev.

În toamna anului 2022, Satybaldy a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru corupție și extorcare. El a devenit, astfel, prima și singura rudă a fostului șef de stat care a ispășit pedeapsa în urma violențelor din ianuarie sângeros din acel an, violențe care au coincis cu o luptă pentru putere în cadrul guvernului.

În ciuda acestui fapt, Satybaldy, om de afaceri și fost general-maior de securitate națională, a fost eliberat din închisoare în septembrie 2024, pe cauțiune.

Când a fost eliberat, autoritățile au spus că a returnat statului peste 1,5 miliarde de dolari în active dobândite ilegal.

Însă proprietățile menționate de guvern nu includeau cel puțin șapte apartamente în valoare de peste 4 milioane de dolari în complexul rezidențial SHAMS-4 de lângă portul Dubai.

Printre numele cărora le-au fost înregistrate proprietățile începând cu 2022 se numără Saida Qanatbekqyzy, Asel Baqtiyarqyzy, mama lui Satybaldy, Svetlana Nazarbaeva, și o serie de tineri cu numele de familie Qairatqyzy (de fapt, fiica lui Qairat) și Qairatuly (fiul lui Qairat).

Presa kazahă le-a descris pe Qanatbekqyzy și Baqtiyarqyzy drept soții de drept comun ale lui Satybaldy.

Corespondenții serviciului kazah al RFE/RL au bătut la ușile a două dintre apartamentele din SHAMS-4, dar nu a răspuns nimeni.

În august, autoritățile kazahe au declarat că „două vile din Emiratele Arabe Unite”, evaluate la aproximativ 40 de milioane de dolari, se aflau în etapa finală de predare către stat.

Serviciul kazah al RFE/RL nu a găsit vilele în datele C4ADS. Iar apartamentele SHAMS-4 nu au fost menționate în niciun comunicat oficial al guvernului.

Soțiile și succesul lor în afaceri

Multe dintre persoanele care apar în baza de date sunt soți sau soții ale unor personalități politice care și-au petrecut cea mai mare parte a carierei în administrația guvernamentală, unde salariile oficiale sunt modeste.

Asta nu înseamnă că proprietățile lor din străinătate au fost dobândite din venituri ilegale. Dar ridică întrebări cu privire la modul și momentul exact în care familiile respective au obținut banii necesari pentru a cumpăra aceste proprietăți.

Nurlan Nigmatullin, fost președinte al parlamentului, șef de cabinet și guvernator provincial, a lucrat doar câțiva ani în sectorul privat, în timpul unei cariere politice care s-a întins pe trei decenii.

Având în vedere faptul că ultima sa funcție s-a încheiat în 2022 – la doar câteva săptămâni după tulburările care au condus la o epurare a principalilor aliați ai lui Nazarbaev – cel mai probabil, Nigmatullin ar fi putut să completeze o declarație de avere.

Dar, deoarece aceste declarații sunt secrete, nu este clar dacă vreuna dintre cele 50 de proprietăți înregistrate în datele C4ADS ca fiind deținute sau co-deținute de soția lui Nigmatullin, Venera Baimurzaeva, apare în vreo declarație.

Serviciul kazah al RFE/RL a reușit să o contacteze pe Baimurzaeva. Însă aceasta a închis rapid telefonul, când a aflat care era subiectul.

În Kazahstan, numele lui Baimurzaeva apare pe actele de înființare a mai multor societăți, dintre care cea mai mare este implicată în domeniul imobiliar.

Același lucru este valabil și pentru Elizaveta Ermukhanova, soția lui Mirlan Mukhambetov, care a lucrat până în 2020 la serviciul anticorupție din Kazahstan în provincia vestică Aqtobe.

Potrivit datelor, Ermukhanova deține cinci apartamente în complexul rezidențial Safer Tower 2 din Dubai, cu o valoare totală de aproape un milion de dolari.

În Kazahstan, Ermukhanova are afaceri imobiliare, prin care deține, construiește și închiriază proprietăți.

Soțul lui Ermukhanova, Mirlan Mukhambetov, și-a început cariera de aproape 30 de ani în serviciul guvernamental cu un post de inspector vamal.

Soția lui Mirlan Mukhambetov, fostul șef al filialei Aqtobe al Agenției Anticorupție, Aqtobe, ar fi proprietar a cinci apartamente în complexul Safeer Tower 2.

Fratele lui Mukhambetov, Archimed Mukhambetov, a fost poreclit „Archimed 30%” în perioada în care a fost guvernator al provinciilor Aqtobe și Qostanai.

Porecla presupunea un apetit pentru comisioane – presupuse mite – și a fost folosită în mai multe titluri de presă.

Întrebat de un jurnalist despre poreclă, în octombrie 2022, Mukhambetov a afirmat că nu știa de ea.

Nici familia Mukhambetov nu a răspuns la solicitarea RFE/RL.

Maksut Nurimanov, care a fost vicepreședinte al Comitetului pentru securitate națională între 2001 și 2010, a explicat achiziționarea unui apartament lângă Dubai Marina Yacht Club, care valorează aproximativ 750.000 de dolari, prin talentul în afaceri al soției sale.

„L-a cumpărat cu venituri obținute cinstit, după ce a plătit toate impozitele pe care cei care iau mită în țara noastră nu le plătesc”, a declarat Nurimanov pentru RFE/RL.

Cea mai notabilă companie înregistrată în Kazahstan pe numele soției sale, Zhibek Nurimanova, este compania de turism Aspan Line. Declarațiile sale fiscale zero din ultimii ani sugerează că societatea este inactivă.

Militar de carieră, Nurimanov a declarat pentru RFE/RL, într-un răspuns scris, că soția sa este în prezent grav bolnavă și a spus că deține documente care confirmă legalitatea fondurilor utilizate pentru achiziționarea proprietății.

Nurimanov nu a anexat copii ale documentelor și nu a precizat când a fost cumpărată proprietatea.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor din Parlament cu privire la datele C4ADS referitoare la proprietățile din Dubai, a căror provenineță ridică semne de întrebare, procurorul general adjunct, Ghalymzhan Qoigeldiev, a declarat, la începutul acestei luni, că procurorii colaborează cu omologii lor din Emiratele Arabe Unite cu privire la o serie de cazuri, dar rezultatele pot „dura uneori ani”.

„Vă voi spune un lucru: acei oameni care au părăsit țara încearcă să își fure milioanele. Ei vor fi căutați în permanență”, a declarat Qoigeldiev în timpul unei apariții din 2 octombrie în Parlament.

El a reamintit jurnaliștilor că accesul la lista persoanelor suspectate că dețin active ilegale în străinătate este „restricționat”.

Articol scris de Chris Rickleton pe baza relatărilor lui Manas Qaiyrtaiuly și publicat inițial pe rferl.org

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te