Fostul lider separatist al Cataloniei a părăsit Spania fără ca poliția să-l poată aresta

Fostul lider separatist al Cataloniei a fost văzut la un miting al suporterilor săi, ținând un mic discurs și primind ovații, înainte să dispară din nou ca să nu poată fi arestat.

Carles Puidgemont, fostul lider separatist al Cataloniei, s-a întors în Belgia după o vizită scurtă la Barcelona, unde a apărut în mijlocul susținătorilor săi înaintea unei sesiuni a Parlamentului local. Deși există mandat de arestare pe numele său, poliția regională nu a reușit să-l aresteze.

Avocatul fostului lider separatist al Cataloniei, Gonzalo Boye, a spus că Puidgemont nu se mai află în Spania și nici nu intenționează să se predea autorităților de la Madrid, scrie The Guardian.

Cântărețul catalan Luis Llach, cunoscut și ca un naționalist fervent, a declarat că Puidgemont este „teafăr și nevătămat și, mai presus de toate, liber”, în timp ce Jordi Turull, secretar general al partidului fostului lider separatist, Împreună pentru Catalonia (Junts), a spus că acesta s-a întors deja „acasă” la Waterloo, în Belgia.

Puigdemont a apărut joi într-un parc central din Barcelona, unde câteva mii de susținători separatiști, care s-au adunat în așteptarea sosirii sale, fluturau steaguri catalane. El a ridicat pumnul în aer în semn de triumf, în aplauzele mulțimii.

„Unii s-au bucurat că azi voi fi arestat”, a spus el, după care a dispărut în spatele platformei de pe care vorbea.

Turull a susținut că Puigdemont intenționa să se predea poliției odată intrat în clădirea Parlamentului, dar a fost descurajat de prezența „tot mai agresivă” a poliției. În cele din urmă, potrivit lui Turull, acesta a decis să nu se predea pentru a scuti poliția catalană de jena de a fi fotografiat în timp ce îl aresta.

Cu toate acestea, imaginile video arată că Puidgemont nu a făcut niciun efort pentru a ajunge la clădirea Parlamentului și, după scurtul său discurs, a mers direct la mașina care îl aștepta și cu care a și fugit.

Carles Puidgemont trăiește în exil autoimpus în Belgia, după ce a fugit din Spania pentru a evita să fie arestat. Autoritățile spaniole au emis mandat de arestare pe numele său, după ce l-au acuzat de organizarea unui referendum ilegal de independență în Catalonia, în 2017, pe când era președinte al regiunii autonome spaniole.

Judecătorul Curții Supreme a Spaniei, Pablo Llarena, care încearcă să-l aresteze pe Puidgemont de la plecarea sa, de acum șapte ani, a cerut explicații de la Poliția Catalană privind „evadarea” lui Puidgemont. Doi polițiști au fost arestați, fiind acuzați că l-ar fi ajutat pe fostul lider separatist al Cataloniei să scape.

Nouă membri ai guvernului său regional au fost condamnați la pedepse cu închisoarea de până la 13 ani pentru rolurile lor în promovarea independenței. În 2021 ei au fost grațiați.

Anul acesta, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a promovat în Parlamentul de la Madrid o controversată lege a amnistiei. Aceasta a fost cerută de separatiștii catalani, care i-au oferit voturile necesare pentru a-l ajuta să revină la putere.

Cu toate acestea, Curtea Supremă a Spaniei a menținut mandatele de arestare pentru Puidgemont și alte persoane, acuzate de utilizarea abuzivă a fondurilor publice, hotărând că legea amnistiei nu li se aplică.

Puigdemont susține că votul pentru independență nu a fost ilegal și că, prin urmare, acuzațiile legate de acesta nu au nici o bază. (CB)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te