Fostul președinte georgian Milhail Saakașvili, audiat la tribunal

Your browser doesn’t support HTML5

Ciocniri între poliția georgiană și susținătorii lui Saakașvili

Fostul președinte georgian întemnițat, Milhail Saakașvili, a compărut luni în fața unui tribunal în baza acuzațiilor de abuz de putere. Saakașvili, care a fost președinte în 2008-2013, s-a mutat din Georgia în Ucraina după încheierea mandatului al doilea, fiind condamnat în contumacie la șase ani de închisoare pentru abuz de putere. A fost arestat la 1 octombrie, după ce a revenit în Georgia ca să se implice de partea opoziției în alegerile municipale.

În închisoare, Saakașvili a făcut greva foamei vreme de șapte săptămâni, renunțând la ea la 19 noiembrie, când autoritățile au acceptat să-l transfere de la un spital penitenciar la unul militar, ca să fie tratat de afecțiuni neurologice.

Ședința de judecată de luni, 29 noiembrie, dedicată dosarului dispersării unei mari demonstrații în 2007, a prilejuit prima apariție publică a lui Saakașvili de la arestare. Fostul președinte a spus la tribunal că nu recunoaște autoritatea procuraturii și a folosit audierea ca prilej de a critica actuala putere.

Ședința de judecată de luni a provocat ciocniri între suporterii lui și forțele de poliție.

Suporterii lui Saakașvili, în fața tribunalului din Tbilisi