Fostul șef al contraspionajului ceaușist Ion Mihai Pacepa a încetat din viață, a anunțat un fost colaborator și prieten al lui Pacepa, Ronald Rychlak, profesor la Universitatea din Mississippi, coautor împreună cu fostul general de securitate român al volumului „Dezinformarea”.
Rychlak a spus că a fost sunat de văduva lui Pacepa, care l-a anunțat că soțul ei a încetat din viață duminică, la câteva zile după ce fusese internat în spital pentru că era infectat cu COVID-19.
Volumul „Dezinformarea” a fost lansat în traducere românească la ediția din 2015 a târgului de carte Bookfest de la București.
În 1978, Ion Mihai Pacepa, care era consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu și unul din șefii Direcției de Informații Externe, a fost trimis de dictatorul de la București în Germania, cu un mesaj personal pentru cancelarul german de atunci , Helmut Schmidt.
Pacepa a cerut însă azil politic în Statele Unite, unde a ajuns în iulie 1979. Dezertarea generalului a dat o lovitură masivă regimului dictatorial din România, care l-a condamnat de două ori la moarte și a oferit milioane de dolari unor teroriști pentru asasinarea lui.
În 1987, Ion Mihai Pacepa publică în America volumul „Orizonturi roșii - cronicile unui fost spion comunist”, în care face dezvăluri despre viața personală și obiceiurile cuplului dictatorial și ale conducerii de la București.
Cartea este transmisă în serial la Radio Europa Liberă, în ciuda amenințărilor Securității la adresa directorului departamentului românesc de atunci, Vlad Georgescu, căruia i s-a spus direct că dacă va difuza volumul va fi omorît.
În ianuarie 1988, la capătul celor trei săptămâni cît a durat difuzarea fragmentelor din „Orizontui roșii”, Vlad Georgescu stă de vorbă cu Emil Hurezeanu despre cum s-a făcut selecția materialului transmis pe post.
În noiembrie 1988, Vlad Georgescu încetează din viață răpus de un cancer galopant.