Poliția britanică crede că fostul spion rus Serghei Skripal (66 de ani) și fiica lui, Iulia (33 de ani) au fost otrăviți cu gaz iritant, iar atacul a fost ațintit deliberat asupra lor și este considerat tentativă de omor.
O oficialitate din sistemul medical britanic, Sally Davies, a spus că incidentul prezintă „un risc redus” pentru public, iar cei care au vizitat la spital pacienții aflați în stare critică au fost deja izolați.
Your browser doesn’t support HTML5
Șeful secției antiteroriste a poliției metropolitane, Mark Rowley, a spus că un polițist se află și el în stare gravă după ce le-a dat primul ajutor celor cei doi ruși când s-au prăbușit duminică la Salisbury, pe o bancă de lângă un centru comercial.
Rowley nu a făcut precizări despre natura gazului suspectat. Mai devreme, miercuri, ministrul de externe britanic avertiza că dacă se dovedește că în incident este implicat vreun guvern străin, el nu va rămâne nepedepsit.
Ministrul de interne britanic Amber Rubb, a declarat joi dimineata, intr-un intereviu cu postul de televiziune Sky News că polițistul, care a ajuns primul la locul „incidentului” și a fost deasemeni internat, rămâne într-o stare „critică” dar „reacționează” așa că sunt motive de „optimism”.
BBC citează surse apropiate anchetei care afirmă că gazul folosit este mai rar decit Sarin, gaz despre care se crede că a fost folosit de armata siriană și care a fost folosit și in atacul din metroul de la Tokyo din 1995. Se pare că nu este nici VX – gazul toxic cu care a fost ucis anul trecut fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a spus că incidentul este folosit în „campania anti-rusească din presa occidentală”. Fost colonel al GRU, serviciul rus de spionaj militar, Skripal a fost condamnat pentru spionaj, în Rusia, în 2006, dar a fost eliberat din închisoare și trimis în Occident în cadrul unui schimb de spioni, în 2010.
Miercuri, după ce s-a constatat că Skripal și fiica lui fuseseră otrăviți „intenționat” , în presa internațională au apărut imediat speculații că este un caz care reamintește de uciderea fostului ofițer FSB, Alexandr Litvinenko, la Londra în 2006. Ministrul britanic de interne, Amber Rudd a ținut însă să precizese că „autopritățile vor reacționa la fapte, nu la zvonuri” și că ancheta trebuie să-și continue drumul normal.
După asasinarea lui Litvinenko, care a fot otrăvit cu o substanță radioactivă, anchetatorii britanici au ajuns la concluzia că guvernul rus era în spatele crimei care „după toate probabilitățile” fusese aprobată de președintele Vladimir Putin.
Pe de altă parte, BBC a făcut interviuri cu mai mulți membri ai familiei lui Skripal care au declarat că fostul spion era „convins că serviciile speciale ruse sunt după el” – dar nu au dat alte informații.