Linkuri accesibilitate

Patru condamnați la închisoare ruși schimbați cu cei zece spioni ruși reținuți în Statele Unite


Statele Unite si Rusia au căzut de acord să procedeze la un schimb de persoane reţinute sub acuzaţia de spionaj. Ministerul american al justiţiei a anunţat ca Rusia va elibera 4 persoane condamnate pentru spionaj în favoarea Occidentului, a căror grațiere a fost acceptată de preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. Este vorba de expertul in armament Igor Sutiaghin, fostul colonel KGB, Serghei Skripal, Aleksandr Zaporojsky, fost angajat al serviciilor de informatii externe ale Rusiei şi de Genadi Vasilenko. Toti cei 4 au au efectuat pedepse îndelungate de închisoare.
In schimb, Statele Unite i-au expulzat pe cei 10 suspecți de spionaj reținuți recent de FBI, care au pledat ieri vinovat in faţa unui tribunal de la New York, recunoscînd că sunt cetăţeni rusi şi angajați de Serviciul extern de informații al Rusiei. Potrivit agenţiilor internaţionale de presa, cei 10 au declarat că regretă că sunt expulzați în Rusia.
Este cel mai mare schimb de spioni intre Statele Unite si Rusia din perioada de după Războiul Rece. Intr-un interviu cu o televiziune americană, şeful administraţiei prezidenţiale de la Washington, Rahm Emanuel a declarat că preşedintele american Barack Obama a fost la curent cu investigaţia şi cu schimbul de spioni.
XS
SM
MD
LG