Franța anchetează amenințările cu moartea legate de ceremonia deschiderii JO

Thomas Jolly, actor și regizor francez, 40 de ani, directorul artistic al ceremoniei de deschidere din 26 iulie.

Procurorii din Franța au anunțat vineri că au deschis o anchetă asupra amenințărilor cu moartea și a șicanei cibernetice la adresa directorului artistic al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, Thomas Jolly.

Jolly a depus o plângere după ce a fost inundat de mesaje de ură legate de tabloul vivant în care unii au văzut o parodie la tabloul „Cina cea de Taină” al lui Leonardo Da Vinci, deși directorul artistic al spectacolului a spus limpede că nu exista nicio asemenea legătură.

Scena cu travestiți, un model trans și un cântăreț aproape nud a fost condamnată de clerici și de lideri conservatori din lumea întreagă, de la republicanul din SUA Donald Trump la islamistul turc Tayyip Erdogan sau la fostul președinte moldovean Igor Dodon, un creștin ortodox fervent. Kremlinul s-a declarat fericit că ceremonia nu s-a transmis în Rusia, care este sancționată pentru invadarea Ucrainei.

Trump a spus într-un interviu la Fox News că secvența respectivă a fost „o rușine”, iar Dodon a scris pe Facebook, într-o postare plină de sarcasm, că asta dovedește unde a ajuns Uniunea Europeană.

Organizatorii JO Paris 2024 și-au cerut scuze ulterior credincioșilor supărați, spunând că nu au urmărit să ofenseze vreo grupare religioasă. Jolly a spus la rândul lui că scena făcea trimitere la mitologia antică, în special la zeul petrecerilor, Dionis.

Luni, Barbara Butch, DJ și activistă lesbiană care a figurat în ceremonialul de deschidere a Jocurilor Olimpice, a anunțat că a făcut plângere penală împotriva celor care o amenință pe net, trimițându-i insulte și chiar amenințări cu moartea.

Organizatorii JO de la Paris nu și-au ascuns intenția de a face din eveniment o sărbătoare inclusivă, a diversității. La această ediție participă potrivit activiștilor cei mai mulți sportivi care se consideră LGBT+, anume 191, dar și refugiați și alte categorii marginalizate în societățile de de unde vin.

Mesajul progresist al francezilor a fost umbrit mai întâi de alarmele conservatoare despre presupusa „blasfemie” cu „Cina cea de Taină”, iar mai nou cu cele legate de participarea unor sportive care arată prea masculin, în proba de box. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te