Franța, în plină criză după votul de neîncredere împotriva guvernului Barnier

Michel Barnier pe monitoare TV în timpul unui interviu despre criza din țara sa, la 3 decembrie 2024.

La Paris era așteptată joi demisia premierului francez Michel Barnier, după ce parlamentarii de extremă-dreapta și de stânga au votat pentru înlăturarea guvernului său, aruncând Franța în a doua criză politică majoră în șase luni, relatează Reuters.

Barnier, un politician veteran de 73 de ani, care a fost negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, va fi cel mai „efemer” prim-ministru în funcție din istoria modernă a Franței. Niciun guvern francez nu a mai pierdut un vot de încredere de la cel al lui Georges Pompidou, în 1962.

Stânga radicală și extrema dreaptă l-au pedepsit pe Barnier pentru că a aprobat un buget nepopular fără vot în parlament. Proiectul prevedea economii în valoare de 60 de miliarde de euro, în încercarea de a reduce deficitul major al statului.

Demisia lui Barnier va fi punctul culminant al săptămânilor de tensiuni legate de buget, despre care Rassemblement National (RN), formațiunea de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen, a afirmat că este nemilos cu oamenii muncii. De asemenea, evenimentele fac și mai dificilă poziția președintelui Emmanuel Macron, care a precipitat criza actuală printr-o decizie nefericită de a convoca alegeri anticipate înaintea Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris. Macron se confruntă cu apeluri tot mai numeroase de a demisiona, dar are un mandat până în 2027 și nu poate fi îndepărtat.

Reuters scrie că Franța, a doua economie din UE, riscă acum să încheie anul fără un guvern stabil și fără un buget pentru 2025, deși Constituția permite măsuri speciale care ar evita o „închidere a guvernului” în stil american.

Turbulențele politice din Franța riscă să slăbească și mai mult o Uniune Europeană deja afectată de implozia guvernului de coaliție din Germania, cu câteva săptămâni înainte ca președintele ales al SUA, Donald Trump, să revină la Casa Albă.

Trump urmează să viziteze Parisul sâmbătă, pentru inaugurarea catedralei Notre Dame renovată după incendiul din 2019, iar Macron dorește să numească un prim-ministru până atunci, a relatat miercuri Reuters.

Franța se confruntă acum cu o perioadă de incertitudine politică profundă, care neliniștește deja investitorii. La începutul acestei săptămâni, costurile de împrumut ale Franței le-au depășit pentru scurt timp pe cele ale Greciei, considerată în general o țară mult mai riscantă pentru investiții.

Noul prim-ministru francez, oricare va fi el, se va confrunta cu aceleași provocări ca și Barnier în ceea ce privește adoptarea proiectelor de lege, inclusiv bugetul pentru 2025, de către un parlament divizat. Potrivit legii, în Franța nu pot avea loc noi alegeri parlamentare înainte de luna iulie.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te