Germania a spus că nu va trimite un reprezentat, notează aceeași agenție, anticipând că ceremonia de marți va deschide o „falie” între diferite țări occidentale – opunând Franței țările baltice, de pildă, care insistă că lui Putin nu trebuie să i se dea niciun fel de legitimitate, pe fondul invaziei rusești din Ucraina, aflată deja în al treilea an.
Putin a obținut un nou mandat la alegerile din martie, pe care lumea democratică le consideră nelibere și incorecte, la puțin timp după ce opozantul Aleksei Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară. Singurii contracandidați care au îndrăznit să-l critice pe Putin sau să critice războiul din Ucraina au fost excluși din cursa electorală.
Reuters notează că țările baltice, care nici nu mai au ambasadori la Moscova, au exclus categoric orice formă de participare la ceremonia de marți.
„Credem că izolarea Rusiei și în special a liderului ei criminal trebuie să continue”, a declarat ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. „Participarea la inaugurarea lui Putin nu este acceptabilă pentru Lituania. Prioritatea noastră rămâne sprijinul pentru Ucraina și poporul ei în lupta împotriva agresiunii rusești.”
- Ascultă podcastul Dincolo de știri | „Încoronarea” lui Putin „prin alegeri ritualice” și ce fel de relații va avea Chișinăul cu Moscova
Cehia, una din primele țări trecute de ruși pe lista „statelor ostile”, nu are nici ea ambasador la Moscova, dar nici nu va trimite vreun înlocuitor să-l felicite pe Putin.
„Nu cred că relațiile noastre cu Rusia sunt de așa natură, încât să putem trimite pe cineva la ceremonie”, a spus la Praga ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky.
Doi diplomați europeni au declarat – potrivit Reuters – că nu se așteaptă ca Statele Unite să trimită vreun reprezentant la ceremonia învestirii lui Putin, deși Washingtonul nu făcuse încă vreun anunț oficial.
Luni, ambasadorul francez la Moscova a fost convocat la Ministerul de Externe al F. Ruse, fără să fie făcut public imediat motivul.
Săptămâna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a spus într-un interviu cu revista Economist că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, dacă Rusia rupe linia frontului și dacă Kievul va cere acest lucru.
Putin va începe marți un nou mandat pe șase ani, având perspectiva de a se afla la conducerea țării sale 30 de ani.
📰 Europa Liberă este și pe Google News