Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | „Încoronarea” lui Putin „prin alegeri ritualice” și ce fel de relații va avea Chișinăul cu Moscova


Președintele rus, Vladimir Putin, se adresează mulțimii la un concert care marchează victoria sa în alegerile prezidențiale și aniversarea a 10 ani de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în Piața Roșie din Moscova, 18 martie 2024.
Președintele rus, Vladimir Putin, se adresează mulțimii la un concert care marchează victoria sa în alegerile prezidențiale și aniversarea a 10 ani de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în Piața Roșie din Moscova, 18 martie 2024.

Dacă Federația Rusă va insista să țină R. Moldova în sfera sa de influență, „pace niciodată nu va fi”, a afirmat analistul politic, Nicolae Negru, în cel mai recent episod al podcastului „Dincolo de știri”, precizând că „de Rusia depinde cum vor evolua relațiile cu R. Moldova”. 

„Încoronarea” lui Putin „prin alegeri ritualice” și ce fel de relații va avea Chișinăul cu Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:44:11 0:00

Pentru analistul Igor Boțan este clar că relațiile dintre Chișinău și Moscova „vor stagna”, după ce Vladimir Putin și-a asigurat un nou mandat de președinte, cu un scor de 87 la sută, pentru șase ani, într-un proces electoral controlat strâns de administrația Rusă.

Guvernarea de la Chișinău a criticat felul în care s-au desfășurat alegerile din Rusia, iar președinta Sandu a spus că relațiile cu Moscova se pot îmbunătăți „în momentul în care Federația Rusă va fi o țară liberă și va renunța la război”.

După scrutinul prezidențial rus, R. Moldova a expulzat un angajat al Ambasadei Ruse ca acțiune de protest față de organizarea alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul regiunii transnistrene, în pofida dezacordului Chișinăului. În podcast, Nicolae Negru opinează că Moscova nu s-ar fi așteptat la o astfel de acțiune.

„Acest „principiu” că tu ești puternic, eu sunt slăbuț, eu aplec capul, fă ce vrei aici în Republica Moldova, nu mai merge”, continuă Nicolae Negru.

Analizând rezultatul votului pentru prezidențialele ruse în secțiile din R. Moldova, analiștii spun că numărul cetățenilor ruși care s-au prezentat la secțiile de votare din R. Moldova nu este „impresionant”.

„În Transnistria au votat circa 46 de mii din cetățenii care locuiesc acolo. Dacă luăm în calcul declarațiile Ambasadei Rusiei că în Transnistria ar fi 250.000 cetățeni ruși, la alegeri au participat mai puțin de 20%. La secția din Chișinău au venit doar 2.000 de cetățeni”, spune Igor Boțan.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 14 martie:

  • Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea avea loc în octombrie, a anunțat președinta Sandu.
  • Guvernul spune că va plăti salariile asistenților personali din Chișinău, care îngrijesc de persoane cu deficiențe, încercând să pună punct disputei cu primarul Ion Ceban.
  • Un nou concurs pentru funcția de procuror general ar putea fi organizat în cel mult două săptămâni, după ce rezultatele primului au fost anulate.


Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG