Linkuri accesibilitate

R. Moldova declară un angajat al ambasadei Rusiei persona non grata, Moscova spune că va răspunde


Bloc de beton armat, amplasat în apropierea unei secții de vot din Tiraspol, deschise pentru alegerile prezidențiale rusești, 17 martie 2024.
Bloc de beton armat, amplasat în apropierea unei secții de vot din Tiraspol, deschise pentru alegerile prezidențiale rusești, 17 martie 2024.

Ministerul moldovean de Externe anunță că un angajat al ambasadei Federației Ruse a fost declarat persona non grata. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus Oleg Vasnețov, convocat la MAE marți, 19 martie.

Serviciul de presă al ministerului a spus că ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul regiunii transnistrene, în pofida dezacordului Chișinăului.

„În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”, se arată în comunicatul MAE.

La Moscova, ministerul rus de Externe a spus într-o declarație scurtă citată de Itar Taas că va da „răspunsul potrivit” expulzării diplomatului rus de la Chișinău. Agenția oficială de știri a Rusiei îl mai citează pe ambasadorul rus Vasnețov, spunând că expulzarea diplomatului este o un pas „neprietenos” al Chișinăului.

Rusia a deschis șase secții de votare pentru prezidențialele ruse în stânga Nistrului, pe teritoriul necontrolat de Chișinău, în ciuda împotrivirii guvernului moldovean.

La aceste secții au reușit să voteze circa 45 de mii de locuitori ai regiunii cu pașapoarte rusești, chiar dacă inițial ambasadorul rus Oleg Vasnețov invoca că Moscova vrea să acorde dreptul la vot pentru „cei 250 de mii de cetățeni ai săi în Transnistria”.

În august 2023, autoritățile moldovene au decis să instituie un regim de paritate diplomatică cu Federația Rusă. Atunci, peste 40 de angajați și diplomați ai ambasadei Rusiei la Chișinău au părăsit Republica Moldova.

Reducerea numărului diplomaților ruși din R. Moldova a survenit după ce o investigație jurnalistică arătă că pe acoperișul Ambasadei Rusiei de la Chișinău sunt montate sisteme de antene care ar capta informații pentru serviciile secrete rusești.

XS
SM
MD
LG