Linkuri accesibilitate

45 de diplomați ruși și angajați ai ambasadei ruse au părăsit R. Moldova


Clădirea Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, iunie 2023
Clădirea Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, iunie 2023

Cei 45 de diplomați și angajați ai Ambasadei Federației Ruse au părăsit teritoriul R. Moldova după decizia autorităților moldovene de a reduce numărul lor în urma unui scandal cu antenele instalate pe acoperișul ambasadei de la Chișinău.  

Avionul Tupolev Tu-214, care a venit după diplomați și familiile lor, a decolat din Moscova la ora 1:43. Pentru a ajunge în R. Moldova, avionul a trebuit să treacă prin Soci și din zona Mării Negre să intre în spațiul aerian al României, ca mai apoi să aterizeze la Chișinău.

Autocarele cu diplomații ruși, surprinse de camerele televiziunilor locale, au fost escortate de la Ambasadă spre Aeroport de echipaje ale poliției.

Ministerul de Externe (MAEIE) a decis, la sfârșitul lunii iulie, să reducă numărul diplomaților ruși acreditați la Chișinău. Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a spus că R. Moldova fost timp de decenii „ținta unor tipuri de activități și politici destul de ostile din partea Federației Ruse”.

„O seamă din ele erau realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Federației Ruse. Am văzut recent și aceste informații cu un număr excesiv de antene”, a declarat ministrul, referindu-se la investigațiile jurnalistice despre presupuse sisteme de spionaj de pe acoperișul misiunii diplomatice de la Chișinău și un atac cibernetic asupra sistemului guvernamental de comunicații.

Cu câteva zile înainte de decizia Guvernului de a institui paritate diplomatică între Chișinău și Moscova, ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a fost chemat la MAEIE pentru explicații după ce în presă a apărut o investigație ce arată că pe acoperișul Ambasadei Rusiei de la Chișinău sunt montate sisteme de antene care ar capta informații pentru serviciile secrete rusești.

Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a explicat că antenele au fost instalate la sfârșitul anilor 1990, când a fost construită ambasada, și pe atunci internetul și telefonia erau de proastă calitate în R. Moldova.

XS
SM
MD
LG